Zašto “Pandorini papiri” mogu da uznemire i Borisa Džonsona: “Veliki donator konzervativaca umešan u davanje mita od 220 miliona dolara…”

0

Veliki donator britanske Konzervativne partije koji je finansirao kampanju Borisa Džonsona u trci za premijersko mesto, bio je savetetnik u složenoj poslovnoj strukturi za koju je kasnije utvrđeno da zapravo predstavlja mito od 220 miliona dolara namenjne ćerki nekadašnjeg predsednika Uzbekistana, piše Gardijan o još jednom otkriću u “Pandorinim papirima”.

Boris Džonson je reagovao na ovo otkriće izjavom da Konzervativna partija proverava sve donacije

“Video sam danas tu priču. Jedino mogu da kažem da su sve donacije proverene na normalan način i u skladu sa pravilima koja su postavljena u vreme laburističke vlade. Tako da ih mi uvek proveravamo”, rekao je Džonson.

Dokumenti, kako se navodi, pokazuju da je Mohamed Amersi savetovao švedsku multinacionalnu telekomunikacionu kompaniju u složenoj transakciji za koju je kasnije prihvaćeno da je reč o „koruptivnoj uplati” moćnoj prvoj ćerki uzbekistanskog autoritarnog vladara Islama Karimova.

Odgovarajući na ove optužbe, Amersijevi advokati rekli su da je svaka sugestija da je on “svesno” omogućio koruptivna plćanja lažna. Oni su naveli da je dogovor o toj transakciji uspostavljen dve godine pre nego što se on uključio. Dodali su da se Amersi oslanjao na činjenicu da su drugi pažljivo već uradili aranžman, da „nema razloga” da veruje da je to mito i da je na projektu radio samo šest nedelja.

Zajednička istraga koju su sproveli Gardian i BBC Panorama postavlja, međutim, šira pitanja o poslu koji je Amersi obavljao za telekomunikacionu kompaniju “Telia” tokom šestogodišnjeg perioda u nastojanju da osigura unosno poslovanje u regionu centralne Azije.

Gardijan piše kako je oko Božića 2009. godine Mohamed Amersi primio imejl od izvršnog direktora kompanije “Telia” tražeći od njega da se pridruži konferencijskom pozivu o “hitnom poslu u Uzbekistanu”. Do tada je Amersi više od dve godine radio za Teliju na strategiji za Centralnu Aziju.

Imejl sugeriše da je tokom naredne nedelje Amersi pomagao rukovodiocima kompanije Telia dok su vodili pregovore sa osobom za koju se sada tvrdi da je bila saradnica Gulnare Karimove, ćerke uzbekistanskog predsednika.

Advokati Amersija rekli su da nema razloga za sumnju da je uzbekistanski posrednik povezan sa ćerkom tadašnjeg vladara Uzbekistana. Rekli su da je posao koji je uradio na projektu – strukturiranje ugovora i potvrđivanje procene – bio ograničen u vremenu i obimu. Rekli su da se transakcija odnosi na uslove uspostavljene dve godine ranije pre nego što se on umešao, a on se oslanjao na činjenicu da su Telia i njeni savetnici obavili dužnu pažnju.

Karimova je nekada bila uspešna poslovna žena, diplomata i pop pevačica koja je izvela duet sa Žerarom Depardjeom. Ona se sada nalazi u zatvoru u Uzbekistanu zbog optužbi za korupciju. Švajcarski i americki tužioci odvojeno su je optužili da je tražila stotine miliona dolara mita.