Zašto neki bračni parovi, iako se vole, odlučuju da žive odvojeno

0

Kada je glumica Gvinet Paltrou nedavno otkrila da ona i njen suprug žive odvojeno, deleći svoje vreme između zajedničkog doma i odvojenih kuća, mnogi su pokazali skepticizam, pitajući se ubija li to intimnost između parova, preneo je Telegram.hr.

Ova glumica izjavila je da je istina suprotna, i da živeti odvojeno njoj i suprugu pomaže da zadrže vlastiti identitet.

Odvojeni život postaje sve popularniji za ljude svih dobi, u svim vrstama odnosa. Još 2011. godine istraživanje je pokazalo da između 7700 odraslih osoba u Viskonsinu, starosti 50 i više godina, 39 posto parova živi odvojeno. Nedavnih istraživanja o broju takvih parova nema ali se, zahvaljujući poznatim parovima, o tome puno priča.

Klinički psiholog Džošua Klapou kaže da ako su osobe sretne živeći odvojeno, nije na drugima da o tome sude. Za one koji su navikli biti nezavisni i koji se mogu osećati ugušeno živeći s nekime sve vreme, izbor odvojenog stanovanja može biti dobar.

“Neki parovi se tako bolje slažu, naročito ako žive aktivno i vrlo su samostalni. Odvojeni život može omogućiti partnerima da imaju prostor i priliku potrebnu da bi maksimizovalo individualno vreme, rast i razvoj svake osobe”, smatra Klapou.

To može biti odličan izbor za partnere koji imaju različite osobnosti; na primer ekstrovertni/introvertni. Ako jednoj osobi treba više vremena samoće od druge, odvojeni život olakšava specifične potrebe pojedinca, bez kompromisa. Tu je i problem spavanja. Mnogi se parovi bore s deljenjem kreveta s nekim ko hrče, nemirno spava ili ima drugačiji raspored spavanja. Odvojeni život omogućava im da se dobro naspavaju na svoj način, bez osećaja da se moraju nekome prilagođavati.

Ali odvojeni život ima svojih mana. On svakako ometa proces povezivanja i formiranja određenog nivoa intimnosti koja je važna za održavanje veze na duge staze. Događaju se situacije u životu kada partner nije uz njih baš kada im je potreban. Ako svaka osoba provodi puno vremena sama, dolazi i do problema s poverenjem. Fizička udaljenost može rezultirati prilikama za nesporazume. Odvojeni život može biti i finansijski teret jer su zasebna domaćinstva skupa i traže značajno vreme i energiju.

Osim toga, parovi oko odvojenog života moraju biti saglasni. Nezgodno je i može dovesti do prekida ako se osobe u stavu razilaze jer to ukazuje da imaju različite prioritete i vrednosti u životu. Oni koji razmišljaju o odvojenom životu treba pažljivo da preispitaju razloge za takvu odluku. Iako ne postoje pravila koja se odnose na to kako funkcionalno živite svoj odnos, par koji donese odluku da živi odvojeno mora posumnjati u svrhu postojanja para. Rasprava o odvojenom životu na koncu može emocionalno udaljiti par, a ne zbližiti. Ali i to je puno bolje nego iskušćavati situaciju koja bi se sigurno loše završila.