Zašto ne funkcionše „kružna razmena“ oružja između Nemačke i NATO partnera na istoku i jugu Evrope?

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Plan je bio primamljiv: Ukrajinu brzo snabdeti oružjem koje se može odmah koristiti, bez dugotrajne obuke. Ali do sada nije obavljena niti jedna takozvana kružna razmena, a dogovor s Poljskom je pred krahom. Gde zapinje?

Šta je takozvana ‚kružna razmena oružja‘?

Kritičari su optuživali nemačku vladu da Ukrajini ne isporučuje dovoljno oružja. Kružnom razmenom je Nemačka je želela da indirektno isporučuje više ​​teškog naoružanja. U postupak su uključena tri partnera: Nemačka kao zemlja donator, „partner za razmenu” i Ukrajina.

Namera je bila da se Ukrajini dostavi sovjetsko ili rusko teško naoružanje koje ukrajinski vojnici mogu odmah da koriste, za razliku od novih zapadnih sistema za koje im treba dugotrajna obuka. Radi se o tenkovima kojima raspolažu neke južne i istočne članice NATO-a, poput Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije i Grčke. One bi, pak, zauzvrat dobile savremenu nemačku opremu.

Čemu sve to?

Argument vladajuće koalicije u Nemačkoj (Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali) vrlo je rano bio da su Ukrajinci najbolji u rukovanju tenkovima sovjetske proizvodnje, te da za njih imaju rezervne delove. Istovremeno, jasno je i da nemačka Vlada, a posebno kancelar Olaf Šolc, žele po svaku cenu da izbegnu da se u Ukrajini koriste nemački borbeni tenkovi „Leopard” ili oklopni transporteri „Marder” (kuna).

Razloga je više – koji su odlučujući, može se samo nagađati: da nemački tenkovi nikada više ne smeju pucati na ruske bila je jedna od lekcija naučenih iz Drugog svetskog rata. Osim toga, postoji bojazan da bi Putin direktne isporuke tenkova smatrao prekoračenjem crvene linije i da bi to moglo dovesti do opasne eskalacije.

Zvanično, Vlada se poziva na – usmeni – dogovor među NATO partnerima, prema kojem niko nije isporučio takvu zapadnu ratnu opremu. Zato je za Nemačku krajnje neprijatno kad Španija insistira upravo na tome i najavljuje da će da pošelje tenkove Leopard u Ukrajinu. Da li će do toga doći, još je neizvesno.

Što je do sada postignuto?

Ništa. Pre gotovo tri meseca Bundestag je velikom većinom glasova odlučio da Vlada treba da podrži Ukrajinu teškim naoružanjem. Do sada je iz zaliha Bundesvera isporučeno samo sedam samohodnih haubica – stoji na listi koju je Vlada objavila na internetu. Osim toga, do kraja jula nemačka industrija naoružanja trebalo bi da počne sa isporukom ​​protivazdušnih tenkova „Gepard”.

Međutim, fokus isporuka oružja je na procesu kružne razmene. Zemlje poput Poljske i Češke već su Ukrajini isporučile borbene tenkove T-72 i borbena vozila BMP1. Nemačka vlada tada je najavila da će kao kompenzaciju Češkoj dati 15 novih tenkova Leopard 2. No, razmena još nije realizovana, baš kao ni slični planovi s Poljskom, Slovačkom, Grčkom i Slovenijom.

Zašto to sve traje tako dugo?

Kratak odgovor je: zato što zemlje uključene u razmenu nisu zadovoljne nemačkom ponudom. To se vidi na primeru Slovenije.

To je prva zemlja s kojom su pregovori započeli još u aprilu. U zamenu za borbene tenkove i oklopne transportere (T72 i BMP1) koje bi Slovaniaj isporučila Urkajini – Berlin je ponudio „Marder” (kuna) i „Fuks” (lisica) modelie stare oko 50 god. Međutim, Slovenija je htela „Pumu” i „Leopard”, dakle moderno oružje.

Slično natezanje oko razmene postoji i s drugim zemljama partnerima. Još nešto: Bundesver je odbio da Ukrajini isporuči „Lisice” uz argument da bi time bila ugrožena operativna spremnost nemačke vojske – ali je spreman da ih preda Sloveniji.

Kako stoje pregovori s Poljskom?

Poljska kaže da je u prva dva meseca ruskog napadačkog rata Ukrajini isporučila do 240 tenkova T-72 i nekoliko desetina oklopnih vozila. Poljska se smatra glavnim snabdevačem oružja i pomagačem Ukrajine.

Poljski predsednik Andržej Duda još u maju je kritikovao nemačku vladu što nije Varšavi isporučila obećanu zamenu za stare sovjetske tenkove. I Poljska je htela najnovije nemačke tenkove Leopard 2. Pregovori su već tada bili zapeli. 

Prema informacijama nemačkog javnog servisa ARD-a, moguće je da od toga definitno ne bude ništa.

U TV intervjuu ove sedmice, zamenik poljskog ministra spoljnih poslova rekao je da nema „prave ponude Nemačke”. Prema rečima stručnjaka za međunarodne odnose, Roderiha Kizevetera (CDU), Nemačka je Poljskoj nedavno ponudila 20 potpuno obnovljenih tenkova Leopard 2. Namera je da se od aprila 2023. isporučuje jedan tenk mesečno, a od oktobra tri mesečno. No to je, izgleda malo Poljskoj. Pregovori ipak još nisu zvanično okončani.

U međuvremenu se doznaje da je Poljska od SAD dobila prvi od ukupno 366 borbenih tenkova tipa Abrams.

Kritika postupka kružne razmene

Političari opozicije, pre svega demohrišćani, ali i neki iz vladine koalicije, ne razumeju zašto Nemačka Ukrajinu ne snabdeva svojom savremenom opremom umesto starim sovjetskim materijalom: ako se tamo, kao što se često ističe, brani i sloboda Zapada, i ako se naglašava kako Rusija ne sme dobiti ovaj rat, to znači da bi Ukrajini trebalo pružiti svaku zamislivu vojnu pomoć.

Ministarka odbrane Kristine Lambreht (SPD) u više je navrata istakla da su rezerve oružja Bundesvera iscrpljene. Međutim, nedavno pismo predsednice Odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman (FDP) upućeno Olafu Šolcu jasno je pokazalo da bi i neki unutar vlade hteli bržu u isporuku oružja. Međutim, Šolc je to još jasnije odbacio – bez diskusije.