“Zašto me još nisu zvali na vakcinaciju?”: Kako se određuje kad će ko biti pozvan na vakcinaciju

1
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Veliki broj građana starijih od 65 godina već izvesno vreme čekaju na poziv za vakcinaciju protiv korona virusa, za koju su se uredno prijavili. Svi imaju isto pitanje: “Zašto mene još nisu zvali?”. Osim toga, kako dodaju, svesni su da su se vakcinisali i mnogo mlađi od njih, pa im nije jasno zašto nisu i oni kada po godinama spadaju u prioritetnu grupu.

Na niz pitanja, iz Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” odgovorili da se “generisanje spiskova iz baze prijavljenih osoba za vakcinaciju preko E-uprave vrši automatski”.

Kako dalje objašnjavaju, to se radi “na osnovu unetih parametara prilikom prijave, definisanih prioriteta i dostupnosti vakcine, pa samim tim i selekcija ispitanika zavisi od toga”, piše Blic.

Oni još kažu da “imajući i vidu da su određene količine vakcina sukcesivno dostupne i kako organizacija vakcinacije zahteva velike logističke kapacitete, nije moguće u kratkom vremenskom periodu sprovesti imunizaciju svih koji su iskazali zainteresovanost”.

Naglašavaju, međutim, da će se “svakako sve osobe, koje su izrazile zainteresovanost, vakcinisati u narednom periodu”, ali koji je to period ne mogu da preciziraju.

Na pitanje da li građani preko nekog broja telefona ili mejla mogu da provere kada će biti pozvani na vakcinaciju, iz “Batuta” napominju da za sada ne postoji kontakt telefon ili mejl adresa opredeljeni za tu svrhu.

Ono što preporučuju, jeste da oni koji nisu pozvani na vakcinaciju, provere svoje prijave odnosno, podatke koje su naveli, i utvrde da li je kontakt telefon ispravno napisan, da li su bolesti od kojih boluju navedene i slično.

Trenutno su u Srbiji dostupne tri vrste vakcina a to su “Fajzer-Biontek”, zatim “Sputnjik” ruskog poizvođača, i kineska “Sinofarm”.

1 KOMENTAR

  1. Moj suprug je prijavljen 19 januara,dijabeticar,supovac..kome se treba obratiti za vakcinu?

Comments are closed.