Zašto Magnus Karlsen ne želi da brani svetsku titulu protiv Rusa: Priča o povlačenju, motivaciji i (malo) o politici…

0
EPA-EFE/OLAF KRAAK

Bobi Fišer je 1975. godine suvereno gospodario među šahovskim velikanima. Vezao je četiri godine kao najbolji među najboljima i u hladnoratovskoj eri je trebalo da odbrani titulu protiv nadolazećih sovjetskih velemajstora. Ipak, nemotivisani Fišer se te godine jednostavno povukao bez borbe. Zamenio ga je Anatolij Karpov, kojeg je deceniju kasnije nasledio Gari Kasparov, a njega ponovo Karpov i svetski šah je pod sovjetsko-ruskim skutima bio sve do kraja milenijuma.

Skoro pola veka kasnije, Norvežanin Magnus Karlsen je već desetu godinu najbolji šahista sveta. Međutim, kao Fišer na sredini sedamdesetih, odlučio je da ne brani osvojeno a razlog je što jednostavno više nije motivisan.

Prethodnih dana, i u svetlu rata u Ukrajini, deo svetske javnosti kao razlog povlačenja Karlsena navodio je da Norvežanin nije želeo da igra protiv Jana Nepomnjaščeg. Ne zato što je Nepomnjašči, već zato što je Rus. Navodno je Karlsen uoči turnira upozorio da će odustati od odbrane titule ukoliko bude morao da je brani protiv predstavnika Rusije, jer je “umoran od igranja sa njihovim šahistima, koje je nadmudrio u tri od poslednja četiri nadmetanja za najboljeg”.

Ipak, govoreći povodom Međunarodnog dana šaha, petostruki svetski šampion obrazložio je motivaciju kao jedini razlog neigranja.

“Moje iskustvo je zanimljva vožnja, ali, na kraju, nisam motivisan da prolazim kroz još jedan naporni tronedeljni dril”, rekao je Karlsen.

“Jednostavno osećam da nemam mnogo toga da dobijem iz ovog meča. Ne uzbuđujem se, iako mi je jasno da bi meč bio zanimljiv iz istorijskih razloga. Ni to me nije zainteresovalo toliko da bih promenio odluku i jednostavno neću igrati meč”, dodao je norveški šahista.

Karlsen – koji dominira igrom više od deceniju, sa najvišim renkingom u istoriji – ima podugačak dosije ljubavi i mržnje sa svetskim šahovskim organizacijama, ali je nesumnjivo da će vest o povlačenju potresti ljubitelje ovog sporta.

Otkako je postao svetski šampion 2013, Karlsenu se pripisuju zasluge za talas popularnosti koji je zahvatio svetski šah. Ujedno, Norvežanin je dodatno doprineo promociji igre pokretanjem sopstvenog i pojednostavljenog ciklusa turnira svetske klase – Meltvater Champions Chess Tour.

Karlsen je šahu dao mnogo, ali je njihov odnos uzajaman. Sport – kojim je, kako je svojevremenom pričao, počeo da se bavi iz obesti -doneo mu je unosne sponzorske ugovore. Bio je maneken poznatih brendova odeće, a takođe je osnovao Play Magnus Group, kompaniju koja nudi aplikacije i onlajn platforme za one koje vole šah.

Bivše čudo od deteta je prvi put osvojio šahovsku titulu pre devet godina, kada je okončao šestogodišnju vladavinu indijske legende Višija Ananda. Karlsenovu pobedu tada, Kasparov i druge šahovske legende najavili su kao početak nove ere u šahu. Iz ove perspektive, tako je i bilo, a Karlsen je u tom trenutku bio prvi novi šampion koji je svoju igru razvio u doba super-jakih šahovskih kompjutera.

Međutim, epilog priče kojoj svedočimo mogao je de se nasluti prošle godine, kada je Norvežanin odbranio titulu u Dubajiu, baš protiv Nepomnjaščeg.

“Ništa mi to nije značilo. Mislim, bio sam zadovoljan zbog pobede, ali to je bilo to”, rekao je tada Karlsen.

Sada je najavio da će se fokusirati na nove ciljeve, poput plana da bude prvi igrač koji je dostigao rejting od 2.900. Naposletku, za Norvežanina ovo nije kraj sa šahom kao takvim.

„Ne isključujem povratak u bitku za svetsku titulu. I samo da ne bude nejasnoća, ja se ne povlačim iz šaha, i dalje ću biti aktivan igrač.”