Zašto lozinke moraju da imaju razmak: Kako se zaštititi od curenja podataka

0
Foto: Profimedia

Jedna reč u lozinkama koje koristimo na na svojim kompjuterima nije više dovoljna zaštita, vreme je da počnete da koristite izraze s više reči, piše Tportal.

Snaga lozinke ključna je za bezbednost i zaštitu privatnosti onlajn. Najveći broj hakovanja rezultat su “fišinga”, postupka tokom kojeg hakeri pokušavaju da pogode vašu lozinku na osnovu podataka koje su izvukli iz poruka, korisničkih profila i drugih javno dostupnih podataka. Često su u tome uspešni, uglavnom zbog neopreznoti.

Hakeri su, takođe, sve veštiji u praćenju i razmeni ukradenih lozinki, zbog čega je preventiva važnija nego ikada pre.

Lozinka više nije dovoljna, naročito ako se sastoji od samo jedne reči. Trebalo bi da smislite izraz sastavljen od nekoliko reči i znakova, pa i razmaka. Što je duži i komplikovaniji, to bolje. Četiri reči su minimum, pet bi bilo odlično.

Da, možete da koristite razmake u lozinkama. Fejsbuk, Gugl i drugi veliki internet servisi prihvataju ih bez problema.

Zašto su izrazi bolji od pojedinih reči? Zato što lozinke čine nasumičnijima, pa ih je teže pogoditi. Ujedno ih je i lakše zapamtiti nego seriju nasumičnih slova, brojki i znakova.

Ali, čak i ako koristite izraze, izuzetno je važno menjati ih redovno i ne koristiti iste na različitim servisima i korisničkim računima, piše Business Insider.