Zašto kažeš abortus, a misliš na nasilje nad ženama – Dosije u novom Nedeljniku

0
Beta/AP Photo/Jose Luis Magana

Odluka o poništavanju presude “Rou protiv Vejda”, kojom je bio legalizovan abortus u SAD, usmerena je protiv zdravlja, života i prava žena. Amerika je na nogama jer su širom zemlje odmah krenuli protesti protiv ove odluke, dok su svoja vrata redom zatvarale klinike ostavljajući žene da prekid trudnoće potraže negde drugde (a gde?), pošto je odluka u nekim državama odmah stupila na snagu, a na ulicama slave i protivnici abortusa jer su dobili ovu bitku. Ali ovo je samo početak.

Šta je sledeće? Traži se i ukidanje pilula za abortus, traži se zabrana putovanja u druge države u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće, tražiće protivnici abortusa i u drugim državama, po uzoru na Ameriku, da se ovo pravo ograniči. I kao što se sloboda osvaja postepeno i mora da se osvaja stalno, tako je i sa njenim ukidanjem. Danas ukidanje abortusa ženama. Sutra će pokucati na druga vrata. Skretanje udesno izazvalo je zabrinutost da će se i neka druga prava naći na udaru.

Glavno pitanje je šta će biti sad sa ženama koje žele da abortiraju i kako će se ova odluka odraziti na druge zemlje, pa i Srbiju. Jer abortus ne može nijedan zakon da spreči ali njegova zabrana je direktan udar na žene. Dovoljno je da se vratimo u prošlost i prisetimo kako se to nekada radilo, a radilo se i ilegalno i zastrašujućim metodama koje su opasne po zdravlje i život i od kojih su žene umirale. Procenjuje se da se i danas izvrši oko 25 miliona prekida trudnoće godišnje u nebezbednim okolnostima, zbog čega oko sedam miliona žena pati od određenih komplikacija u zemljama gde je abortus ilegalan ili zbog cene nije dostupan svim ženama. U adekvatnim medicinskim uslovima, procenat rizika i mogućih komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju je 1%, dok više od 47.000 osoba svake godine ubiju nebezbedni abortusi, prema SZO.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs