Zašto je Zelenski smenio glavnu tužiteljku i šefa bezbednosne službe? “Počinili su niz zločina protiv temelja nacionalne bezbednosti države”

0
EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je sinoć da je smenio glavnu tužiteljku i šefa bezbednosne službe zemlje zbog sumnji o povezanosti zaposlenih u tim državnim organima sa specijalnim ruskim službama.

Uredbama potpisanim 17. jula smenjena je glavna tužiteljka Irina Venediktova i Ivan Bakanov, šef Službe bezbednosti Ukrajine, poznate kao SBU.

“Danas sam odlučio da smenim glavnu tužiteljku i šefa bezbednosne službe”, rekao je predsednik u svom noćnom obraćanju. 

Ukrajinske vlasti istražuju više od 650 slučajeva lokalnih zvaničnika za koje se sumnja da su radili protiv ukrajinskih interesa, od kojih 60 u zonama pod okupacijom ruskih i proruskih snaga, rekao je on.

“Takav niz zločina protiv temelja nacionalne bezbednosti države i veze zabeležene između zaposlenika bezbednosnih snaga Ukrajine i specijalnih službi Rusije postavljaju vrlo ozbiljna pitanja relevantnim liderima,”rekao je Zelenski.

“Svako od tih pitanja će dobiti odgovarajući odgovor”, dodao je on. 

Venediktova je vodila istragu o sumnjama na zločine koje su ruske snage počinile na početku invazije u Buči, severozapadnom predgradju Kijeva, koje su na Zapadu postale simbol ruskih “ratnih zločina” u Ukrajini.