Zašto je Tramp odobrio, pa otkazao vojne udare na Iran

0
Foto: Tanjug-AP

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je jutros vojne udare na ciljeve u Iranu kao odgovor na obaranje američkog drona vrednog 130 miliona dolara, ali se iznenada predomislio i otkazao akciju, piše Njujork tajms.

Trebalo je da budu gađane radarske baterije i iranski projektili i da se akcija sprovede rano jutros kako bi se izbegao rizik da budu pogođeni civili ili vojnici.

Jedan zvaničnik SAD-a kazao je za agenciju AP kako su u četvrtak uveče napravljene pripreme za ograničene udare na Iran, u znak odmazde za obaranje drona, da bi odobrenje ubrzo bilo povučeno.

Zvaničnik, koji nema odobrenje za javni nastup o operaciji, pa je ostao neimenovan, dodao je kako su mete trebale biti baterije projektila i radari.

Avioni su već bili u vazduhu i brodovi na pozicijama, no nije došlo do ispaljivanja raketa, jer je stigla naredba da se odstupi, citira Njujork tajms visokopozicioniranog zvaničnika administracije.

Nije, međutim, jasno da li su napadi trajno otkazani, a nije poznato da li do vojne akcije nije došlo zbog toga što se predsednik Tramp predomislio ili zbog zabrinutosti u administraciji oko logistike ili strategije te akcije.

Nešto ranije, rekao je da je obaranje američkog drona bila velika greška Irana, ali da je to možda rezultat ljudske greške i da mu je teško da poveruje da je obaranje bilo namerno.

Teheran tvrdi da je ta letelica narušila iranski vazdušni prostor, što je Pentagon negirao.

Povlačenje je obustavilo potencijalno treću Trampovu vojnu akciju na ciljeve na Bliskom istoku, dodaje Njujork tajms, navodeći kako je Tramp dva puta gađao mete u Siriji, 2017. i 2018. godine.