Zašto je srpskoj firmi potrebno tri puta više radnika nego onoj u EU da napravi isti proizvod? Analiza Svetske banke u novom Nedeljniku

0
Profimedia

Svojevremeno je jedan američki predsednik rekao da „nema granica privrednom rastu jer nema granica ljudskoj inteligenciji, inovativnosti i želji za znanjem“.

Nemam ni trunke sumnje da Srbiji ne fali ništa od toga. Pitanje je, međutim, hoće li ona iskoristiti sav taj potencijal da krene u ključne ekonomske reforme koje snažno povećavaju rast? Da bi dotle došla, Srbiji treba jasna strategija strukturnih reformi, zasnovana na činjenicama.

U analizi, koju smo nazvali „Nova agenda rasta“, Svetska banka je istraživala kakve promene mogu podići stopu rasta u Srbiji do sedam odsto godišnje. Ta stopa bi za 10 godina udvostručila dohodak po glavi stanovnika, tako da bi građani relativno brzo od toga imali koristi.
Ali Srbija beleži rast, reći ćete. Da, ali ne raste dovoljno brzo da građane približi prosečnom životnom standardu ljudi u Evropskoj uniji. Ne zaboravimo, i drugi rastu, i to – kao u slučaju Bugarske, Hrvatske, Estonije, Letonije, Litvanije, Slovačke i Slovenije – brže od Srbije…

Ceo tekst Ekaterine Vostroknutove objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. decembra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju dva poklona: Knjigu “Stvari koje Srbi vole” i Mond diplomatik na srpskom jeziku