Zašto je slovo Z postalo simbol rata za Rusiju?

1
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Analitičari i vojni stručnjaci prvi su uočili misteriozno slovo Z, ručno ispisano na ruskim tenkovima i vojnim kamionima gomilanim na ukrajinskoj granici 19. februara, što je dovelo do široko rasprostranjenih spekulacija među zapadnim stručnjacima o tome šta znači, piše Gardijan.

Kako je počela ruska invazija, primećeno je više vojnih vozila obeležene slovom Z, kao i drugim slovima, uključujući O, X, A i V. Slova su obično su bila uokvirena kvadratima, trouglovima i drugim oslikanim oblicima.

Slovo Z ne postoji u ćiriličnom ruskom pismu. Najpopularnija teorija koju koriste vojni stručnjaci da objasne slova je da su ona napisana prema područjima gde su ruske trupe obično stacionirane, pri čemu Z potencijalno označava “zapad”. Drugi veruju da su slova nacrtana u pokušaju da se izbegne prijateljska vatra, dok neki prokremljovski ruski vojni stručnjaci spekulišu da slovo Z predstavlja ime ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, a slovo V Vladimira Putina. Samo rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo nijednu od teorija, već je na svom Instagram kanalu objavilo da Z znači “za pobedu” a V znači „moć istine“.

Kako je Z postalo simbol rata u Rusiji?

U protekle dve nedelje, Z je od vojnog obeležja postao glavni simbol javne podrške invaziji Rusije na Ukrajinu. Samo tri dana nakon invazije, državna mreža RT koju finansira Kremlj objavila je na svojim društvenim mrežama da prodaje robu sa slovom Z, uključujući majice i dukseve, kako bi pokazala podršku ruskim trupama. Od tada su vlasti organizovale bezbroj flešmobova širom zemlje, na kojima se mladi Rusi vide kako nose “Z majicu” dok pokazuju svoju podršku ratu.

Slovo Z je takođe naslikano na velikim stambenim blokovima iz sovjetskog doba i postavljeno na uličnim reklamamam. Brojne škole su takođe postavile slike dece koja stoje u Z formaciji.

Zvaničnici željni da pokažu svoju podršku ratu čak su obećali da će to slovo uključiti u nazive svog regiona. Sergej Civilev, šef Kemerovske oblasti, saopštio je da je odlučio da preimenuje region i doda slovo Z regionu, koji bi sada mogao biti naveden kao KuZbas.

Simbol je takođe imao ograničenu ekspoziciju van Rusije. U petak su hiljade Srba mašući ruskim zastavama i noseći slova Z marširali kroz Beograd do ruske ambasade u znak javne podrške Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu. A u subotu je ruski gimnastičar Ivan Kuliak nosio znak Z dok je stajao pored Ukrajinca Kovtuna Ilije, osvajača zlatne medalje na svetskom kupu u gimnastici u Dohi.

Kako je rusko društvo reagovalo na Z?

Šetajući po Moskvi, povremeno se mogu uočiti automobili na kojima je naslikano Z, ali tek treba da se vidi prava široka upotrebu znaka među ruskim stanovništvom. Rusija ima istoriju promovisanja određenih znakova i simbola kako bi prikupila podršku za svoju vojsku. Tokom aneksije Krima, Rusija je snažno promovisala upotrebu narandžastih i crnih prugastih traka Svetog Đorđa. Traka sada uživa veliku popularnost u Rusiji kao način da se pokaže javna podrška ruskoj vladi i vojsci.

Neki Rusi su, međutim, ismevali Z. Tokom nedeljnih mitinga širom zemlje protiv Putinove invazije na Ukrajinu, neki demonstranti su viđeni kako drže natpise sa natpisom “Zachem” (Za šta?). Rusi su takođe na internetu objavljuju razne satirične memove. U jednom, Hari Poter se vidi kako pokazuje Ronu svoj ožiljak u obliku munje, koji je modifikovan tako da prikazuje slovo Z.

Još zlokobnije, Z je korišćen kao taktika zastrašivanja protiv onih koji se protive ratu. Članovi opozicionog umetničkog kolektiva Pussy Riot, kao i antiratne nevladine organizacije Memorial, rekli su da je simbol Z naslikan na vratima njihovog stana.

1 KOMENTAR

  1. To nisu slova,već znaci raspoznavanja i takvog su oblika da piloti helikoptera i aviona jasno raspoznaju naročito pri slaboj
    vidljivosti i noću svoje.Vozila nemaju transpodere indetifikacije pijatelj/neprijatelj

Comments are closed.