Zašto je Slovenija požurila da proglasi kraj epidemije i koja ograničenja ostaju…

0
Profimedia

 Slovenačka vlada proglasila je kraj epidemije korona virusa proglašene 12. marta, ali su neke restriktivne mere ostale na snazi. 

Slovenački mediji su, kako prenosi Hina, tu odluku ocenili “iznenadjujućom” s obzirom da je premijer Janez Janša juče u parlamentu najavljivao da će se tek krajem maja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mere restrikcije. 

“Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje nekih mera koje su do sada bile nužne zbog kontrole širenja Kovida-19, ali ne i njihovo ukidanje u celini”, navedeno je u saopštenju vlade nakon sinoćnje dopisne sednice, kojom je proglašen kraj epidemije i budući režim ulaska i tranzita kroz Sloveniju.

Mediji koji odluku vlade ocenjuju kao iznenadjenje navode i da kraj epidemije Kovida-19 do sada nije proglasila nijedna druga evropska država, kao i da neki slovenački stručnjaci smatraju da epidemija u “medicinskom” smislu nije opozvana.

Prema sinoćnjoj vladinoj odluci o “merama na graničnim prelazima na spoljnoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim (šengenskim) granicama Slovenije”, osobama koje ulaze u Sloveniju i njeni su rezidenti ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU, a nisu napustile prostor EU više od 14 dana, na granici se samo uruče upozorenja o epidemiološkim merama protiv širenja korona virusa, osim ako same izjave da imaju Kovid-19 ili pokazuju izrazite simptome te bolesti.

Slovenački radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja. 

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama privredi i gradjanima u vreme epidemije po automatizmu morao biti produžen do kraja idućeg meseca, što bi zahtevalo još nekoliko milijardi evra dodatnih sredstava pomoći.

Slovencima koji žele u Hrvatsku nova odluka vlade omogućava slobodnije putovanje jer više neće kao dosad nakon povratka morati u sedmodnevnu izolaciju, prenose jutros slovenski mediji.

Janša je juče u parlamentu izneo ocenu da je Slovenija najuspešnija država u EU u suočavanju s epidemijom, da je epidemiološka slika s obzirom na vrlo mali broj novih slučajeva Kovida-19 vrlo povoljna i da će se vlada ubuduće posvetiti privrednim itanjima i oporavku nakon korona-krize kako bi se izbegla ekonomska depresija.

(Beta)