Zašto je Rusija kaznila Fejsbuk i Tviter sa 4 miliona rubalja

0
Foto Profimedia

Ruski sud osudio je danas društvene mreže Tviter i Fejsbuk na novčane kazne zbog nepoštovanja zakona koji zahteva da se podaci ruskih korisnika čuvaju na nacionalnoj teritoriji.

Dve grupe osuđene su na kaznu od četiri miliona rubalja (oko 58.000 evra) za svaku, prenose ruske novinske agencije. Pretile su im kazne do šest miliona rubalja.

Prema sudu dve grupe imaju deset dana da ulože žalbu na tu sudsku odluku i 60 dana da plate kazne.

Rusija već nekoliko godina radi na pravljenju unutrašnjeg interneta koji može da funkcioniše nezavisno u slučaju da se zemlja odseče od velikih svetskih servera, ali takođe i da bi povećala svoju kontrolu mreže.

U okviru toga ruske vlasti stalno zaoštravaju mere na ruskom internetu, blokiraju portale u vezi sa opozicijom, kao i servise koji odbijaju da sarađuju sa vlastima.

Rusija je već 2016. naredila blokiranje profesionalne društvene mreže LinkedIn, koja je odbila da se povinuje njenom zakonu o čuvanju podataka ruskih korisnika. Od tada je LinkedIn nedostupan u Rusiji.

Rusko internet regulatorno telo Roskomnadzor neuspešno pokušava nekoliko godina da natera velike kompanije kao što su Fejsbuk, Tviter i Gugl da prebace podatke ruskih korisnika u Rusiju.

(Beta)