Vladimir Putin smenio je svog dugogodišnjeg saradnika i jednog od najstarijih političkih prijatelja Sergeja Šojgua sa mestra ministra odbrane, postavivši na njegovo mesto Andreja Belusova, bivšeg potpredsednika vlade specijalizovanog za oblast ekonomije.

Prema pisanju Politika, Putin, koji je ranije ove nedelje položio zakletvu za svoj peti mandat, se na ovakav potez odlučio u želji da promeni dinamiku rata u Ukrajini i “ubaci u petu brzinu”, jer, za nešto više od dve godine borbi, Rusija još uvek nije uspela da slomi ukrajinski otpor, dok Washington Post tvrdi da ovom rokadom Putin zapravo nastoji da uspostavi kontrolu nad ogromnim povećanjem vojnih izdataka koji se iz državne kase neprestano slivaju ka frontu. Međutim, to nikako ne znači i da će Vladimir Putin tek tako pustiti niz vodu jednog od svojih najodanijih političkih saveznika, jer će Šojgu, tako bar kaže predsednik, fotelju ministra odbrane uskoro zameniti Patruševovom (Nikolaj Patrušev, jedan od najmoćnijih ruskih političara) foteljom predsednika saveta bezbednosti.

Kremlj je ovakvu Putinovu odluku obrazložio potrebom za transformacijom Ministarstva odbrane i uvođenjem inovacija u ruskoj vojsci.

“Na bojnom polju pobeđuje onaj ko je sposobniji da se adaptira i implementira sve vojne inovacije”, objasnio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “Upravo zbog toga je predsednik odlučio da je u Ministarstvu odbrane potrebno sprovesti određene promene, i da bi ono trebalo da dobije civilno vođstvo. A Andrej Belusov nije samo običan civil, već je i čovek koji je veoma uspešno upravljao Ministarstvom za ekonomski razvoj Rusije.”

Šojguova politička karijera otpočela je davne 1991. godine kada je postavljen na čelo Ministarstva za vanredne situacije, koje je, prema pisanju Al Džazire, u ekspresnom roku potpuno preporodio i od njega načinio jednu od najefikasnijih organizacija u državi. Upravo tom logikom vodio se i Vladimir Putin kada mu je 2012. godine dodelio Ministarstvo odbrane, očekujući od njega da modernizuje rusku vojsku i iz nje iskoreni korupciju.

Obavljajući funkciju ministra odbrane u periodu od novembra 2012. pa sve do sada, maja 2024, Sergej Šojgu etablirao se kao jedan od predsednikovih najpouzdanijih saradnika, i čovek koji bi, odluči li  Putin ikada da se okane stolovanja Rusijom, mogao da bude njegova najpribližnija zamena. Iako je Šojguova popularnost među Rusima nakon aneksije Krima 2014. značajno porasla, po izbijanju rata u Ukrajini susreo se sa žestokim kritikama. Najžešće kritike na račun Šojguovog upravljanja vojskom stizale su od šefa Vagnera i “Putinovog kuvara” Jevgenija Prigožina, koji je, sve dok u avgustu prošle godine nije poginuo u misterioznoj avionskoj nesreći, svoje plaćenike aktivno pozivao na pobunu i svrgavanje čitavog vojnog vrha, neprestano ističući Šojgouvo nesposobnost u vođenju rata.

Srozavanju Šojguovog rejtinga dodano su doprineli i brojni slučajevi korupcije u koje su bili umešani njegovi najviši zvaničnici. Korupcionaški skandal jednog od Šojguovih najbližih saradnika Timura Ivanova u kom je ovaj uhapšen zbog primanja mita u vrednosti od milion rubalja naročito se loše odrazio na rejting sada več bivšeg ministra odbrane. Ivanov je optužen da je mito primao – ni manje ni više – od Aleksandra Fomina, jednog od osnivača građevinske kompanije Olimpsitistroj koja je radila na rekonstrukciji i ponovnoj izgradnji tokom rata uništenih zgrada u ukrajinskom Marijupolju.

Sve ovo predstavlja samo kulminaciju ogromnih pritisaka koje je Šojgu trpeo još od početka ruske invazije na Ukrajinu. Prema tumačenjima svetskih medija, do zahlađenja odnosa na relaciji Šojgu-Putin ( a samim tim i prvih nagoveštaja da se Šojguu drma presto) došlo je još u junu prošle godine, kada je ruski predsednik, nezadovoljan načinom na koji se situacija na frontu odvija, prema svom ministru javno počeo da se ophodi s prezirom.

Međutim, iako Putin više nema običaj da Šojgua sa sobom vodi na pecanje u Sibir, i iako više, kako stvari stoje, nećemo imati prilike da uživamo u njihovim zajedničkim fotografijama poput one na kojoj bez majica poziraju na čamcu, deluje da Šojguova politička karijera i nije baš toliko neizvesna. Tako bar za WP kaže ruski ekonomista i profesor na univerzitetu u Čikagu Konstantin Sonin, koji objašnjava da će, bez obzira na to što se stvari ne odvijaju onako kako je on zamislio, Putin samo nastaviti da “rotira grupicu svojih lojalista”.

Putin i Šojgu uživaju u zubatom sibirskom sunceAlexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia

“Putin se uvek plašio dovođenja novih ljudi na bitne položaje, čak i u trenucima najveće moći”, kaže Sonin.

U tom smislu, Šojgu može biti spokojan, jer iako je izgubio mesto ministra odbrane, on se i dalje nalazi u uskom krugu Putinovih rotirajućih lojalista koji, barem dok je on na vlasti i dok oni ne posustaju u svojoj poslušnosti, verovatno nikada neće ostati bez funkcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.