Zašto je Kim toliko smršao: Novo pojavljivanje vođe u javnosti izazvalo veliku dilemu

0

Severna Koreja organizovala je paradu “paravojnih snaga i snaga javne bezbednosti” u Pjongjangu povodom dana osnivanja 9. septembra, javili su jutros državni medij.

U defileu, trećem u poslednjih godinu dana, učestvovali su pripadnici ministarstva železnica, radnici avio kompanije Air Koryo i fabričkog kompleksa Hungnam, bez izlaganja strateškog naoružanja.

Lider Kim Džong Un pojavio se pred okupljenima u ponoć tokom vatrometa i “uputio tople pozdrave svim stanovnicima zemlje”, prenela je KCNA.

U paradi su uz prelete aviona, učestvovali i pripadnici Crvene garde i članovi Radničke partije, padobranci, motorizovane paravojne jedinice.

Kako prenose pojedini mediji, fotografije severnokrejskog lidera su izazvale dosta reakcija, pošto se na njima vidi da je značajno izgubio na težini.

Kako prenosi Jutarnji list, i tamošnji strogo kontrolisani državni mediji preneli su izjavu neimenovanog stanovnika Pjongjanga, koji je izjavio kako je vrlo zabrinut zbog Kimovog mršavljenja.

“Videti uvaženog generalnog sekretara u takvom stanju… To nam uistinu slama srca”, rekao je navodno zabrinuti muškarac.

Jedna od spekulacija je i da se na taj način vrši rpopaganda u uslovima nestašica hrane u Severnoj Koreji, pa se na ovaj način želi pokazati i kako voljeni vođa u takvim uslovima pati zajedno sa narodom. Ali, kao i uvek kada je reč o Severnoj Koreji, to su samo spekulacije…