Zašto Hrvatska kreće u popuštanje mera: “Samo 10 novozaraženih, u poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva…”

2
Foto: Profimedia

Nacionalni štab civilne zaštite u Hrvatskoj objavio je nove podatke o zaraženima koronavirusom, a donete su nove mere kojima se ublažuju dosadašnje restrikcije kretanja, pre svega u odnosu na putovanje među županijama.

Kako je objavio zagrebački Jutarnji list, u Hrvatskoj u proteklih 24 sata ima samo 10 novoobolelih od koronavirusa, što ukupno čini broj od 1881.

“Oporavljenih je 771, trenutno imamo 1.110 oboljelih, testirano je ukupno 25.610, od čega u protekla 24 sata 1.424. Preminulih od juče nemamo. Ukupno ih imamo 47”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš .

On je dodatno objasnio, zbog pisanja medija o dva preminula bolesnika u Splitu, da su oni preminuli u periodu nakon jučerašnje konferencije za štampu splitskog štaba, a pre konferecnije centralnog štaba.

Inače, petnaest županija je tražilo dobilo saglasnost Nacionalnog štaba da se ukinu e-propusnice za putovanja unutar tih županija. Zagrebačka županija i Grad Zagreb, za njih je ukinuta e-propusnica između dve županije. Primorsko-goranska je zatražila i dobila saglasnost da se podeli u tri područja, a i Splitsko-dalmatinska je izdvojila ostrva za koje i dalje trebaju propusnice.

“Što se tiče situacije epidemiološke, ako se pogorša, stvari se mogu vratiti, možda ne za celu Hrvatsku odjednom, ali za neke tačke. To je predviđeno našom odlukom.

Cilj ovog sistema je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i sigurni smo u Štabu da je ta odluka imala jednu od najvećih uloga u smanjenju širenja virusa.

Popuštanjem ne smemo dopustiti da nam se situacija pogorša. Pozivamo građane da budu racionalni kod napuštanja mesta stanovanja i da to bude nužna potreba. Odlaskom u drugi grad ili opštinu povećava se mogućnost da se zarazite i prenesete zarazu. Postoje oni koji su asimptomatski inficirani, ne možemo tvrditi da neko ko nema simptome nije inficiran.

Zbog toga smo od štabova zatražili da prate situaciju na svom području i kod svake nove zaraze reaguju brzo. Zato je važno zadržati restriktivni način izdavanja propusnica jer se time kontroliše faktor koji regulišebrzinu širenja”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Kako prenose tamošnji mediji, uvedene su relaksacije i u pogledu rada pekara i drugih ugostiteljskih objekata.


2 KOMENTARA

  1. Samo dalmaciji je bilo više umrlih nego što je objavljeno za celu hrvatsku.Ako laže vlast smrtovnice ne lažu

Comments are closed.