Zašto Crnjanski nije uspeo u Londonu: Vesna Goldsvorti u novom Nedeljniku o svojim uzorima, engleskim danima, Rusima…

0
Fotografija: privatna arhiva Vesne Goldsvorti

Vesna Goldsvorti, bez sumnje najuspešnija srpska spisateljica u inostranstvu, govori za novi Nedeljnik o Crnjanskom i njegovim londonskim danima, o razlikama i sličnostima Srba i Engleza, o (ne)zasluženoj ljubavi Srba prema Rusima, o nostalgiji i “černobiljskim jagodama”.

“Razlozi za britanske neuspehe Crnjanskog su u kasnoj i nevoljnoj emigraciji, u lošem engleskom, konačno i u posleratnom trenutku kada je London bio preplavljen apatridima, gde je svaki drugi beskućnik bio neko ko je negde drugde bio slavan, veliki, bogat”, ispričala je Vesna Goldsvorti u velikom intervjuu za Nedeljnik.

Crnjanski je pisac za koga je reč “omiljen” nedovoljna, kaže spisateljica.

Ona je pričala i o srpsko-ruskim odnosima.

“Razumem opijenost Srba Rusima, bez obzira na to što su je Rusi iz kasnog devetnaestog i ranog dvadesetog veka zasluživali više nego Rusi devedesetih. Nemam želje da opravdavam loše poteze Srbije, onaj košmarni tango sa Zapadom koji je uzeo decenije naših života, a u kome Srbija nije imala mnogo sluha. Međutim, ni gresi Zapada prema Srbima u poslednjih tridesetak godina nisu mali…”

Ceo intervju sa Vesnom Goldsvorti čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. jula. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku