Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu nakon objavljenog snimka i suspenzije medicinske sestre koja se tereti za neadekvatno ponašanje prema deci, preneo je Danas.

Kako je saopšteno iz službe ombudsmana, rukovodiocu ustanove dat je rok od 15 dana da se izjasni o okolnostima u navedenom slučaju i da Zaštitniku građana dostavi traženu dokumentaciju.

Po završetku postupka, Zaštitnik građana će saopštiti svoja saznanja o utvrđenim činjenicama i okolnostima u slučaju koji je snažno uznemirio javnost.

Kako se ocenjuje, ovaj slčuaj je još jednom ukazao na obavezu nadležnih i čitavog društva da se posvete zaštiti najmlađih i potpunom iskorenjivanju svih oblika nasilja nad njima, pre svega u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem i zaštitom dece.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd Zoran Milačić, nakon anonimne prijave da se medicinska sestra Đ.A. neadekvatno ponašala prema deci, doneo je rešenje o privremenoj suspenziji do utvrđivanja činjeničnog stanja i okončanja disciplinskog postupka, saopštilo je juče Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Komentar(1)

  1. Zabrinuta
    25. jula 2019. 13:42

    Ceo slučaj je sraman, da sramniji ne može da bude. I vrhunac svega je da se sankcioniše i osoba koja je objavila snimak i na osnovu snimka uspela da prikaže skandalozno ponašanje medicinske sestre. U normalnoj državi sve prostorije sa bebama, malom decom, bolesnima, nemoćnima, starima koji su primorani da koriste pomoć medicinskog osoblja ili negovatelja, MORAJU biti pod video-nadzorom, kako bi se sprečile nesavesne i kriminalne radnje osoblja nad nemoćnim licima. Snimci se koriste za redovan nadzor njihovog rada i ne smeju se zloupotrebljavati. Da je to ispoštovano, medicinska sestra o kojoj je reč ne bi se zadržala u ovoj ustanovi više od dva minuta. To je osoba bez duše, morala, karaktera i humanosti. A očigledno je da je i direktor svoj posao shvatio kao administrativni, bez razumevanja suštine postojanja centra u Zvečanskoj, braneći osobu koja ni po kom osnovu ne bi smela da se približi deci. Sestra pod hitno mora da leti iz Centra, treba da joj se oduzme licenca za rad, a direktor, blago nama, da podnese ostavku. Ministar takođe treba da porazmisli o svojoj reakciji na ceo slučaj i da zatraži smenu direktora zbog propusta u bezbednosti poverenih nemoćnih lica ili da sa njim u paketu da ostavku. I pod hitno ustanoviti video-nadzor i unutrašnju kontrolu rada Centra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.