“Zaštitićemo rektorku, ne bojimo se pritisaka vlasti”: Studentkinja koja je učestvovala u blokadi Rektorata

0
Foto. Tanjug

Mila Jovanović, studentkinja Biološkog fakulteta i jedna od učesnica blokade Rektorata UB rekla je da veruje da Odbor za profesionalnu etiku, u kome sede profesori Univerziteta, pod ovakvim uslovima ne može doneti odluku koja nije ispravna,jer to nije u interesu akademske zajednice.

“Blokadom Rektorata Univerziteta u Beogradu smo obezbedili garanciju da će se postupak utvrđivanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog sprovesti bez pritisaka vlasti i drugih spoljnih činilaca. Kada bi se to (nekim čudom) desilo, uverena sam da ne bismo samo mi bili ti koji nešto preduzimaju, sigurna sam da bi se ceo Univerzitet u Beogradu digao na noge”, kaže za Danas .

Ona je rekla i da će zaštiti rektorku Ivanku Popović.

“Verujte mi, postoje načini da se rektorka odbrani i mi ćemo to uraditi, u to nemate razloga za sumnju, jer sve što je #1od5miliona obećao, to je i učinjeno. Niko nam nije verovao kada smo rekli da ćemo u septembru blokirati Rektorat, uradili smo to. Niko nije verovao da će blokada postići ovakav rezultat, a vidite šta se desilo. Građani, studenti, profesori nemaju razloga da sumnjaju u nas, nećemo ih izneveriti. To zna i rektorka. Zna da ćemo stati uz nju i da se ne plašimo pritisaka vlasti. Aktivno ćemo raditi na tome da profesori i drugi studenti podrže rektorku. Iskreno, posle onoga što je uradila verujem da porasla u očima kako javnosti, tako i akademske zajednice. Ona ne sme da bude smenjena, ona je garancija da će ova procedura konačno stići do kraja”, rekla je Mila Jovanović,

Povodom optužbi da su “đilasovci” i politički aktivisti, kao i da li posle planiraju da se bave politikom, ona je rekla da nisu ničiji.

“Svako ko opoziciono misli u ovoj zemlji je „Boškov“ ili „Đilasov“ ili nešto slično. Mi smo svoji i mislimo svojom glavom. Verujem da je rektorka pre prvih razgovora sa nama bila ubeđena „da smo nečiji“. Ali kada je videla da ne moramo da izađemo sa razgovora ili pregovora da bismo telefonirali i pisali poruke, počeli smo konstruktivno da razgovaramo. Uvidela je da nemamo direktive, nemamo instrukcije, radimo srcem, želimo i verujemo u ono što radimo, a ne da bismo nekome skupljali političke poene. Mi smo grupa mladih ljudi okupljenih oko ubeđenja da ne želimo da živimo u ovakvom sistemu. Mi smo #1od5miliona i već deset meseci smo na ulicama i borimo se za to. Nismo političari, ali jesmo politički osvešćeni i aktivni. Što se mene tiče, to je obaveza svakog mladog čoveka i bilo bi me sramota da se ponašam drugačije”.