“Zaslužujem da upoznam onog ko me je optužio”

0
Foto Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp na Tviteru je poručio da zaslužuje da uzpozna osobu koja ga je optužila da je u razgovoru s ukrajinskim predsednikom vršio pritisak.

“Kao svaki Amerikanac, zaslužujem da upoznam onog ko me je optužio, takozvanog ‘uzbunjivača'”, napisao je on na svom Tviter nalogu. Potom je naveo da su “laži koje je on izneo najblatantnije i najpakosnije ikada iznete”.

Nakon uzbunjivača, za kog je naknadno otkriveno da je zaposlen u CIA, Tramp se okomio na predsedavajućeg Komiteta za obaveštajne poslove u donjem domu američkog Kongresa Adama Šifa.

Njega je optužio za izdaju i prevaru i zatražio je da bude ispitan. “Napisao je grozne stvari, a onda je rekao da je to izgovorio predsednik SAD. Želim da Šif bude ispitan na najvišem nivou za prevaru i izdaju”, napisao je Tramp.

Šif je ranije izjavio da očekuje da će uzbunjivač koji je doveo do pokretanja procedure opoziva američkog predsednika Donalda Trampa, svedočiti “vrlo uskoro”. “Sve što treba da bude urađeno je da advokati koji zastupaju uzbunjivača dobiju garancije koje su im potrebne kako bi mogli da ga zastupaju tokom svedočenja”, rekao je Šif.

On je istakao i da je potrebno osmisliti logistiku kako bi se zaštitio identitet uzbunjivača, preneo je sinoć AP.

Podsetimo, afera koja je nazvana “Ukrajinagejt” trese SAD, jer je u pitanje dovedena suština američke kako spoljne, tako i unutrašnje politike. Naime, jedna osoba zaposlena u administraciji Trampa otkrila je detalje telefonskog razgovora američkog predsednika s ukrajinskim Volodimirom Zelenskim, a u kom Tramp traži od njega da se “preispitaju” poslovi sina Džozefa Bajdena u Ukrajini.

Bajden je Trampov, kako sada stvari stoje, glavni protivkandidat na sledežim predsedničkim izborima. Takav potez Trampa razbesneo je dobar deo američke javnosti jer je time pokazao kako “sređuje stvari”.

Posle dojave anonimnog uzbunjivača iz obaveštajnih krugova, demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru opoziva.