“Žareta su cenili i oni koji su bili meta njegove kritike. Svi su hteli sa njim da se pozdrave, ako bi im ljubazno otpozdravio, mislili su da su važni…”

1
Foto Medija centar Beograd

Dragoljub Žarković bio je jedan od najboljih urednika i novinara u Srbiji i njegov odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak ne samo za nedeljnik Vreme i za novinarstvo, nego za istinu uopšte, rečeno je na komemoraciji kojoj je prisustvovao veliki broj novinara, urednika i javnih ličnosti.

O Žarkoviću su govorili njegovi prijatelji i saradnici.

Novinar Vremena Milan Milošević rekao je da je Žarković 30 godina posvetio tom nedeljniku poštujući načelo da “štampa ne sme laž kao istinu, porok kao vrlinu, zabludu kao pravo stanje stvari, predstavljati bilo po neznanju bilo iz računa, jer je onda ne nauka i sredstvo kojim se pravo stanje stvari ili dijagnoza saznaje, nego otrov kojim se život ili zdravlje zajednice razorava”.

Milošević je istakao da je Žarković držao redakciju na površini u krizama, da je umeo da otkrije talente i pruži im priliku da se razviju.

Novinarka Lila Radonjić istakla je da ne bi mogla da zamisli Žarkovića kako aplaudira onima koji otvaraju puteve, presecaju crvene vrpce i jedu hleb i so, jer nije verovao da će nas nekadašnji, kako je rekla “ministar dezinformisanja uvesti u Evropu”.

“Žarković je postavio standarde, cenili su ga i neistomišljenici, a njegove tekstove čitaćemo kao poslednju branu primitivizmu”, rekla je Radonjić.

Novinar Veselin Simonović rekao je da za svoj najveći uspeh u životu smatra to što je bio Žarkovićev zamenik u Vremenu.

Simonović je dodao da je bio svedok kako su “Žareta cenili i oni koji su bili meta njegove kritike, i vlast i opozicija, svi su hteli sa njim da se pozdrave i ako bi im ljubazno otpozdravio, mislili su da su važni”.

Novinar Vremena Filip Švarm rekao je da će redakcija nastaviti da radi, ali da više ništa neće biti isto.

Švarm je rekao da je Žarković bio “načitan, duhovit i obavešten, a na pitanje kako nešto zna, odgovarao je da se glavni urednik za takve stvari ne pita”.

Ispraćaj za kremaciju Dragoljuba Žarkovića zakazan je za subotu u 14 časova.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Iz dana u dan sve je manje ljudi koje i dalje sa paznjom slusam sta pricaju ili pisu. Kad se pojavi neka nova mlada licnost, koja mi privuce paznju nekom dobrom porukom, nadam se ostace dosledna onome sto govori. Ipak retki su oni koji uspeju u tome 🙁

Comments are closed.