Zaposleni u staračkom domu u Nemačkoj greškom primili petostruku dozu vakcine: Četiri osobe prijavile simptome slične gripu…

1
Mila Drumeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Osmoro zaposlenih u domu za stara lica u nemačkom gradiću Štralsund, u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, primilo je u nedelju, usled greške u pripremi vakcine, petostruku dozu cepiva. Od njih osmoro, četiri osobe su prijavile simptome slične gripu i one su zadržane u bolnici u cilju praćenja razvoja situacije, preneo je Špigl.

Vakcinisano je sedam žena i jedan muškarac. Predstavnik okruga Forpomern-Rigen Štefan Kert je rekao da “duboko žali zbog incidenta”.

“Svima želim da se oporave i da ne dođe do nuspojava”, rekao je Kert.

U saopštenju predstavnika okruga se ističe da je proizvođač vakcine BioNTech-a obavestio da su u prvoj fazi studije povećane doze testirane bez većih posledica i neželjenih efekata. Predstavnici BioNTech-a su potvrdili ovu informaciju.

Tokom kliničkih ispitivanja su testirane doze do 100 mikrograma, bez većih posledica. Uobičajena doza vakcine je trideset mikrograma.

Portparolka kompanije BioNTech je napomenula da je uz proizvod napisano i detaljno uputstvo u kom se navodi da bočica sadrži više doza i da je pre same upotrebe potrebno razblažiti njen sadržaj.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.