Zaposleni u državnoj upravi od 1. oktobra da dolaze na posao samo ako su vakcinisani: Odluka na ustavnom sudu Slovenije

0

(Beta) – Ustavni sud Slovenije odlučivaće u četvrtak o uredbi vlade prema kojoj će zaposleni u državnoj upravi od 1. oktobra moći da dolaze na posao samo ako su vakcinisani protiv kovida-19 ili imaju dokaz da su bolest preležali pre manje od šest meseci.

Inicijativu za ocenu ustavnosti te odluke pokrenulo je više sindikata, medju njima oni koji zastupaju pripadnike vojske i policije.

Sindikati traže proveru ustavnosti odluke da javni službenici koji nisu vakcinisani moraju do 1. oktobra da prime prvu dozu vakcine, a onda u roku od mesec dana i drugu, ako misle da rade na svojim radnim mestima. Oni su upozorili da bi sprovodjenjem ovakve mere bila ugrožena prava zaposlenih i njihovih porodica, prenela je N1 Slovenije.

Sa druge strane, Vlada je predložila Ustavnom sudu da odbaci inicijativu za ocenu ustavnosti navodeći da su “štetne posledice po život, zdravlje i zdravo i sigurno radno okruženje koje bi nastale neprimenjivanjem osporenog propisa o vakcinaciji u državnoj upravi znatno veće od paušalno štetnih posledica” po zaposlene u upravi.

Slovenački ministar javne uprave Boštjan Koritnik rekao je za Slovenačku televiziju da će vlada “ustrajati na primeni mere” i da će “ako Ustavni sud privremeno obustavi sprovodjenje vladine odluke, tražiti drugi način da postigne svoj cilj”.

Koritnik smatra da su prigovori kako je vladin akt protivustavan ili diskriminišući neopravdani i da se ne radi o “prinudnom” vakcinisanju kako tvrde oni kojiga osporavaju.

“Pri toj odluci nismo nastupili kao vlast nego kao odgovoran poslodavac”, kazao je ministar javne uprave, dodavši da je “poslodavac po zakonu o radu dužan da osigura sigurne uslove rada na radnom mestu, što mogu ugroziti oni koji odbijaju da se vakcinišu a nisu preboleli kovid-19”.

Takvi od petka ne bi mogli dolaziti u službene prostorije u državnoj upravi, a morali bi da se vakcinišu i oni koji rade od kuće.

U krajnjoj situaciji odbijanje cepljenja moglo bi dovesti do disciplinskog postupka i gubitka posla, što se nedavno već dogodilo učiteljici iz Maribora koja je odbijala da se vakciniše ili testira i da nosi masku u razredu.

“Slično kao što i radnik na gradilištu, koji odbija da nosi kacigu, može opravdano dobiti otkaz”, rekao je ministar javne uprave, prenela je Hina.