Zaposleni traže javno izvinjenje od Wall Street Journala zbog uvredljivog članka

0
Profimedia

Američki dnevnik “The Wall Street Journal“ 3. februara je na svojoj vebstranici objavio komentar istraživača Voltera Rasela Mejdasa sa Instituta Hadson pod naslovom “Kina je pravi bolesnik Azije” (China Is the Real Sick Man of Asia), koji nije samo pobudio bes internetskih korisnika u zemlji i inostranstvu, već je izazvao i valove unutar novina. Desetine članova osoblja nedavno su se obratili direktorima novina zbog diskriminatornih naslova i izvinilo se uvređenim ljudima.

Prema navodima Njujork tajmsa 23. ovog meseca, zajedničko pismo potpisalo je ukupno 53 članova osoblja “The Wall Street Journal“, od kojih su većina stigla iz kontinentalnog dela Kine i Hongkonga, prenosi CRI.

”The New York Times” je otkrio da je u zajedničkom pismu The Wall Street Journal pozvan da “da razmotri ispravku naslova i izvini se čitaocima novina, izvorima, kolegama i svima koji su se uvredili”. U pismu se navodi da je “javno negodovanje” zbog nepravilnih naslova u Kini “stvarno postojanje”, “ovaj pogrešan izbor naslova duboko je uvredio mnoge ljude, ne samo u Kini”. Zbog toga se preporučuje promena naslova na vebstranici.

Portparol izdavačke kuće “The Wall Street Journal“ Dow Jones potvrdio je 22. februara da je više rukovodstvo kompanije primilo pismo, ali Wall Street Journal se još nije izvinio zbog diskriminišućeg naslova, već je nastavio da ga opravdava i izvinjava.

Kao odgovor na praksu Wall Street Journala, 19. februara, Geng Šuang, portparol Ministarstva inostranih poslova Kine, je najavio da će novinarske kartice trojice dopisnika “Wall Street Journala” u Pekingu biti momentalno opozvane. Geng Šuang je kazao da se “Wall Street Journal” nije izvinio ni javno ni službeno. Geng Šuang je istovremeno upozorio i da se Kina bavi stranim novinarskim poslovima u skladu sa zakonima i propisima, a da će oni mediji koji otvoreno ponižavaju Kinu, promovišu rasnu diskriminaciju i zlonamerno proširuju napade na Kinu platiti cenu.