Jeremić: “Započinje Hladni rat između SAD i Kine i mogao bi da uđe u opasniju fazu…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da se može reći da između SAD i Kine započinje hladni rat, koji bi mogao eskalirati “u daleko opasniju fazu, koja ne bi bila potpuno hladna”, i da će od direktnog odnosa te dve sile zavisiti da li će se to i dogoditi.

“Od odnosa Kine i SAD će u dobroj meri zavisiti i kojim putem će se svet kretati, kako u ovoj generaciji, tako i u budućim. Zato je aktualni nivo odnosa između Vašingtona i Pekinga nedovoljno kvalitetan da bi čovek bio optimista”, rekao je Jeremić agenciji Beta.

“Velika je odgovornost na SAD i Kini. Naravno, postoji odgovornost i na ostatku međunarodne zajednice, to jest na nekim drugim igračima koji su oružano vrlo potentni, ali se ničija snaga u današnjem svetu, kada se posmatra u sveobuhvatnom smislu, ne može uporediti sa vojnom, ekonomskom, naučno-tehnološkom, pa i biološkom snagom kojom raspolažu SAD i Kina”, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je svet u stanju “geopolitičke recesije”, i dodao da kao što u ekonomiji recesija preti da se pogorša i postane depresija, tako se i u geopolitici recesija može pod nekim okolnostima pretvoriti u depresiju, a da “geopolitička depresija zapravo znači svetski rat”.

“Kada govorimo o recesiji, to obično ima ekonomsku konotaciju. Ali kao i u ekonomiji, tako i u geopolitici, odnosno međunarodnim odnosima, postoje ciklusi – pozitivni i negativni”, rekao je Jeremić.

“Danas se nalazimo u negativnom geopolitičkom ciklusu, kada se jako malo sarađuje na međunarodnom planu i kada se uprkos svim problemima sa kojima se suočava čovečanstvo, ključne sile, pa i mnogi drugi, daleko manje osvrću jedni ka drugima u pokušaju da sarađuju nego što bi to problemi sa kojima se suočavamo zahtevali”, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da su Ujedinjene nacije “danas praktično paralisane”.

“Odlučivanje je praktično paralisano, jer u najvažnijem organu, Savetu bezbednosti (SB) UN, gotovo ništa ne može da prođe. Podela je duboka, sa jedne strane se nalaze tri stalne članice Saveta bezbednosti UN – SAD, Velika Britanija i Francuska, a sa druge strane se nalaze ponekad Rusija, ponekad Kina, a ponekad Rusija i Kina zajedno, ali pošto se sa obe strane nalaze stalne članice SB UN, vrlo malo toga može da prođe, jer da bi nešto prošlo, potrebno da je nijedna stalna članica ne stavi veto”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da se takva atmosfera širi i u druge organe i agencije UN, pa i u druge organizacije multilateralnog karaktera.