“Zaplenili su imovinu i stan osobe koja je bila u komi”

0
Profimedia

(Beta) – Ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom zamrznuti su bankarski računi i oduzet mu je stan posle sudskog naloga, izjavila je danas njegova portparolka.

Dan ranije Navaljni je pušten je iz bolnice u Nemačkoj kojoj se lečio zbog trovanja nervnim agensom novičokom.

“Zaplenili su imovinu i stan osobe koja je bila u komi”, rekla je Kira Jarmiš, preneo je Bi-Bi-Si.

Njegov tim optužuje predsednika Vladimira Putina da je naredio trovanje, što Kremlj snažno negira.

Vodećem opozicionaru i najglasnijem kritičaru Putina pozlilo je na letu u Sibiru 20. avgusta, a kasnije je prebačen na lečenje u bolnicu Šarite u nemačkoj prestonici Berlinu.

Nemačka vlada saopštila je da su laboratorije u Francuskoj i Švedskoj ponovo potvrdile nemačke testove koji su pokazali da je otrovan novičokom, dok su vlade mnogih zemalja zahtevale objašnjenje. Kremlj je, medjutim, rekao da za to nema dokaza.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Navaljni posle otpuštanja iz bolnice može slobodno da se vrati u Moskvu “u bilo kom trenutku” i poželeo mu brz oporavak.

Jarmiš je rekla da su zvaničnici 27. avgusta zaplenili imovinu Navaljnog, uključujući njegov trosobni stan na jugoistoku Moskve.

“To znači da stan ne može da se proda, pokloni ili staviti pod hipoteku” rekla je Jarmiš u videu objavljenom na Tviteru.

Ovaj potez dolazi posle tužbe koju je podnela moskovska ugostiteljska kompanija “Skulčajld” (Schoolchild), u vlasništvu bogatog ruskog biznismena Jevgenija Prigožina kome je nadimak “Putinov kuvar”.

Ruski sud je u oktobru 2019.godine naredio Navaljnom i njegovim saradnicima da plate više od milion dolara dolara odštete toj kompaniji jer su, prema navodima suda, neopravdano doveli u pitanje pitanje kvalitet hrane što je naštetilo ugledu kompanije.