Zapaljene zgrade javnih ustanova, proglašeno vanredno stanje, policija upotrebila suzavce, šok bombe i vodene topove potiv demonstranta: Šta se dešava u Kazahstanu nakon odluke o povećanju cene goriva…

0
(Beta/AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Kazahstan je proglasio vanredno stanje u Nur-Sultranu, Almatiju i pojedinim provincijama nakon što su demonstranti upali u prostorije javnih ustanova i počeli da ih pale u najgorim nemirima u toj zemlji u poslednjih nekoliko decnija, koji su izbili kao posledica povećanje cene goriva, prenosi Rojters.

Sa druge strane, ruske agencije Interfaks, Tass i Ria Novosti objavile su da je uvedeno vanredno stanje u celoj zemlji, pozivajući se na saopštenje objavljeno preko kazahstanske televizije. 

Vlada je u međuvremenu podnela ostavku, ali to nije uspelo da umiri gnev demonstranata, koji su izašli na ulice kao odgovor na novo drastično poskupljenje goriva od početka nove godine.

Iako su nemiri izazvani rastom cena, postojali su znaci širih političkih zahteva u zemlji koja je još uvek u senci tri decenije vladavine jednog čoveka.

Nursultan Nazarbajev, 81, preuzeo je dužnost predsednika bivše sovjetske republike 1990. i povukao se tek 2019. Zadržao je vlast kao šef vladajuće partije i šef moćnog saveta za bezbednost.

Jedan kazahstanski bloger je na Instagramu prikazao požar koji bukti u kancelariji gradonačelnika glavnog grada Almatija, uz očigledne pucnjeve koje se čuju u blizini. Na video snimcima postavljenim na internetu takođe se vidi kako gori zgrada obližnjeg tužilaštva, prenosi Rojters.

Primećeno je na hiljade demonstranata kako pokušavaju da pristupe centru grada Almati. Pojedini su krenuli kamionima ka najvećim gradskim trgovima. Bezbednosne snage su raspoređene u kordonima, pod punom opremom, duž grada, a ispljeno je na desetine suzavaca i šok bombi.

Šef gradske policije rekao je da je Almati na udaru “ekstremista i radikala”, koji su “pretukli 500 civila i opljačkali stotine preduzeća”.

Predsedničkim dekretom najavljeno je dvonedeljno vanredno stanje i noćni policijski čas u prestonici Nur-Sultanu – nazvanom po bivšem predsedniku. Kao razlog je navedena “ozbiljna i direktnu pretnju po bezbednost građana”.

Vanredno stanje je takođe proglašeno u Almatiju i u zapadnoj provinciji Mangistau, gde su protesti najpre izbili.

Rojters prenosi da je internet ugašen kako su se nemiri širili.

Netbloks, sajt koji prati globalnu internet konekciju, rekao je da je Kazahstan “ugasio internet na nacionalnom nivou”.

Na snimcima se vidi kako policijski i bezbednosni službenici u civilu razbijaju malu grupu demonstranata u gradu Šimkentu, odvlače muškarce i guraju ih u policijski automobil i beli kombi dok su neki uzvikivali: “„Nazarbajev, odlazi!“

U gradu Aktobe, nekoliko stotina demonstranata okupilo se na trgu uzvikujući: „Starče, odlazi!“.

Na video snimku objavljenom na mreži vidi se kako policija koristi vodene topove i šok bombe protiv demonstranata u blizini rezidencije tamošnjeg gradonačelnika.

Izabrani Nazarbajevljev naslednik, predsednik Kasim-Žomart Tokajev, prihvatio je ostavku vlade u sredu i naredio vršiocima dužnosti ministara da ukinu odluku o poskupljenje goriva.

Tokajev je takođe imenovao novog prvog zamenika šefa Komiteta za nacionalnu bezbednost koji će zameniti nećaka Nazarbajeva. Sam Nazarbajev nije komentarisao niti sazivao savet bezbednosti otkako su nemiri počeli.

Reputacija Kazahstana kao zemlje političke stabilnosti, pomogla je Nazarbajevu da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u naftnu i industriju metala, prenosi Rojters.

Zbog nemira je cena dolarskih obveznica Kazahstana pala za skoro 6 centi, što je najveći pad još od početka pandemije koronavirusa.

Atameken, kazahstanska poslovna lobistička grupa, saopštila je da njeni članovi prijavljuju napade na banke, prodavnice i restorane.

Gradsko odeljenje za zdravstvo saopštilo je da je 190 ljudi zatražilo medicinsku pomoć, uključujući 137 policajaca. Gradske vlasti pozvale su stanovnike da ostanu kod kuće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su tokom noći napadnute i vladine zgrade u južnim gradovima Šimkent i Taraz, pri čemu je 95 policajaca ranjeno u sukobima. Policija je privela više od 200 ljudi.

Kazahstan se bori sa sve većim pritiscima cena. Inflacija se krajem prošle godine približavala nivou od 9 odsto, u odnosu na isti period prošle godine – što je bio najviši nivo u poslednjih pet godina. Centralna banka je zbog toga morala da podigne kamatne stope na 9,75 odsto.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime