Zapadnjaci u UN osudili Belorusiju zbog “organizovane instrumentalizacije migranata”: “Destabilizacija spoljna granice EU…”

0
(Beta/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

(Beta-AFP) – Članovi Saveta bezbednosti UN iz Evrope i Amerike osudili su u zajedničkoj deklaraciji “organizovanu instrumentalizaciju ljudi” od strane Belorusije na granici sa Poljskom sa namerom da “destabilizuje spoljnu granicu Evropske unije”. 

Posle hitne sednice Saveta bezbednosti UN o tom pitanju održane iza zatvorenih vrata šest zemalja (SAD, Estonija, Francuska, Irska, Norveška i Velika Britanija) ocenile su u deklaraciji da je cilj Belorusije takođe bio da se “destabilizuje susedne zemlje” i da se “skrene pažnja sa sopstvenih rastućih kršenja ljudskih prava”.

Hitnu sednica sazvale su Estonija, Francuska i Irska. Sednica je trajala nešto malo više od pola sata.

U deklaraciji se ne pominje Rusija koja podržava Belorusiju od početka krize. 

Pred početak sednice zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanskij je odbacio navode da Rusija i Belorusija pomažu migrantima da idu ka belorusko-poljskoj granici. 

Ruski zamenik ambasadora je ocenio da je zahtev Evropljana da se o tome raspravlja u Savetu bezbednosti “sramotan”.

Rekao je da su lovci primećeni kako lete iznad Belorusje odgovor na masovno raspoređivanje naoružanih poljskih čuvara na pojsko-beloruskoj granici i da su to samo izviđački letovi.

Ruski diplomata je rekao da su migranti osobe koje su legalno došle u Belorusiju i traže da uđu u evropske zemlje, posebno Nemačku. Rekao je da im se ne dozvoljava da pređu granicu, da se gone i tuku, i da je to apsolutna sramota i potpuno kršenje međunarodnih konvencija.

Poljanskij je rekao da izlazak iz krize ne može da se nađe bez dijaloga.

U zapadnoj deklaraciji se navodi da taktika slanja migranata neprihvatljiva i da zahteva reakciju i jaku međunarodnu saradnju da se traži od Belorusije da položi račune. 

“Time se pokazuje kako režim (Aleksandra) Lukašenka postao pretnja za regionalnu stabilnost. Pozivamo beloruske vlasti da prekinu te nehumane akcije i da ne ugrožavaju živote ljudi”, navodi se u deklaraciji. 

U njoj se izražava solidarnost sa Poljskom i Litvanijom i navodi da su spremni da razgovaraju o tome kako da im se pomogne.