Zanimljiv prilog na jednoj od najgledanijih španskih televizija: Možete po vakcinu u Srbiju

Foto: Arsenije Šoškić/Nedeljnik

Vakcninacija širom Evropske unije ne ide u željenom ritmu, dok u Srbiji možete da birate kojom ćete da se obezbedite u borbi sa virusom koji je napravio haos na planeti. Ni Španija nije izuzetak, ovde se, trenutno, vakcinišu osobe starije od 70 godina, ostali strpljivo čekaju da dođu na red. Zbog toga je na jednoj od najgledanijih televizija “Četvorci” (Quatro) napravljen prilog o našoj zemlji. Povod je bio činjenica da je špansko Ministarstvo inostranih poslova zavnično objavilo da ovdašnji građani bez problema mogu da dobiju vakcinu u Srbiji…

Napravljen je dugačak prilog u emisiji “Todo es mentira” (u prevodu “Sve je laž”), poznatog španskog voditelja Risto Mehide, koja se bavi politikom i svakodnevbim dešavanjima kroz satiru. Novinari su zvali Ambasadu Španije u Beogradu, našu ambasadorku u Madridu Katarinu Lalić-Smajević, obradili temu iz svih uglova.

Foto: Arsenije Šoškić/Nedeljnik

I stalno su se pitali kako je moguće da u Srbiji mogu da se vakcinišu čak i stranci koje se tamo zateknu.

Na zvaničnoj stranici španske ambasade u Beogradu istaknuto je da svi građani ove zemlje, koji se zateknu kod nas, mogu da se prijave i vakcinišu. Sve je u emisiji na “Četvorci” detaljno objašnjeno, čak je i prikazano kako se preko sajta u Srbiji prijavljuje, da li i kako može da se bira vakcina… Naglašeno je da je sve besplatno.

Foto: Arsenije Šoškić/Nedeljnik

“Španci u svakom slučaju ne bi trebalo da kreću na put ako se ne prijave za vakcinaciju i ne dobiju potvrdu da će biti vakcinisani”, poručila je, između ostalog, srpska ambasadorka.

Foto: Arsenije Šoškić/Nedeljnik

Odmah su napravljene i kalkulacije koliko bi koštao taj put, jasno je da bi svi Španci morali dvaput da posete Srbiju jer je neophodna i revakcinacija.

Otvorena je i tema koja muči i neke stanovnike Srbije. Šta bi značilo primanje kineske ili ruske vakcine, da li bi kasnije Španci mogli da putuju i gde po Evropskoj uniji i ostatku sveta sa potvrdom da su primili jednu od te dve vakcine. Ruska vakcina ovde i dalje zvanično nije  priznata, mada se sve glasnije priča da bi uskoro mogla da bude na “zelenoj” listi.

Arsenije Šoškić, dopisnik Nedeljnika iz Madrida.

Foto: Arsenije Šoškić/Nedeljnik