Zamislite da živite u Kaliforniji i morate da ostanete u sobi. Od sinoć je i tamo uveden obavezan karantin, nema izlaska iz kuće

0
Foto: Profimedia

Guverner Kalifornije Gejvin Njusam izdao je naređenje svim stanovnicima te američke države da ostanu u svojim kućama, kako bi se suprotstavili širenju koronavirusa.

Prema naređenju stanovnici mogu da izađu iz kuće da kupe hranu ili lekove, prošetaju kućne ljubimce ili da vežbaju/Džogiraju ali je namera da se ograniče javna okupljanja i druženja.

Guverner je rekao da su restrikcije za svako kretanje van kuće koje nije neophodno potrebne da bi se kontrolisalo širenje koronavirusa koji preti da poljulja američki zdravstveni sistem.

Njusam je ranije izdao upozorenje odnosno predviđanje da bi 56 odsto stanovnika Kalifornije moglo da se zarasi od virusa u narednih osam nedelja.

“Ovo je trenutak kada moramo da donesemo teške odluke. Moramo da se suočimo sa realnošću”, rekao je guverner sinoć.

Restrikcije kretanja proširene su na svih 40 miliona stanovnika  Kalifornije, države sa najvećim brojem stanovnika u Americi, a one su do sada bile uvedene za polovinu te države.

Kalifornija je među prvim američkim državama koja je uvela opšte restrikcije. Ranije ove nedelje država Nevada je izdala naređenje da sve poslovanje koje nije neophodno treba da se zatvori na 30 dana.