Zamislite da na slavu sme da vam dođe samo četiri gosta zbog korone: To je jedna od mera u Severnoj Makedonij zbog rasta zaraženih

0
Foto: Profimedia

(Beta) –  Zdravstvene vlasti Severne Makedonije najavile su danas uvođenje restriktvnih mera za sprečavanje širenja korona virusa, pošto je broj zaraženih u stalnom porastu od početka oktobra.

Nova 364 slučaja potvrđena u poslednja 24 sata novi je dnevni rekord broja zaraženih drugi dan zaredom. 

Na onlajn konferneciji za novinare ministar zdravlja Venko Filipče je rekao da analize pokazuju da je ozbiljan procent novih slučajeva zaražen na kućnim  okupljanima i porodičnim proslavama, pa je prva mera ograničavanje broja gostiju koja jedna porodica može da primi na četiri.

“Ovom novom merom izbeći će se da se zabave iz kafića i barova prebace u kućne uslove”, rekao je Filipče. 

Druga nova mera koju će Komisija za zarazne bolesti predložiti Vladi Severne Makedonije  je zabrana grupisanja više od četiri osobe na javnom prostoru posle 22.00, a treća mera je uvođenje obaveznog nošenja maski ili druge zaštitne oprme na otvorenom prostoru, kao i u zatvorenom prostoru i na radnom mestu.

“Jesenji talas kovida 19 je ovde i može da se očekuje pogoršanje situacije, iako je situacija u zemlji još stabilna”, rekao je Filipče.

Broj zaraženih juče je prvi put prešao 300 i iznosio 317, a od 2. oktobra je već tri puta bilo po više od 200 novih slučajeva u jednom danu.

Prema saopštenju Ministrstva zdravlja Severne Makedonije, nova 364 slučaja su potvrdjena sa 2.140 testova u prethodna 24 sata.

Od juče u podne su umrle još tri osobe od korona virusa, čime je broj preminulih povećan na 775.

Ukupan broj dijagnostikovanih na korona virus od početka epidemije u Severnoj Makedoniji je 19.777, a aktivnih slučajeva 3.147.

Institut za javno zdravlje registrovao je da je ozdravilo još 106 pacijenata, pa je broj izlečenih povećan na 15.855.

Do sada je na prisustvo korona virusa testirano ukupno  201.512 gradjana Severne Makedonije.