“Zamislite da gore šume, vi ugasite požar i ostanu mali požari, a vi kažete ‘hajmo kući’. Tako je i sa koronom…”

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je za RTS da je epidemija složen nelinearan proces što znači da je predviđanje komplikovano.

Brojke, naglasio je Janković, zavise od svih nas – ako sprovodimo mere bolje, to će se povoljno odraziti na tok epidemije.

On je dodao da priču koju brojke govore voli da sagleda dublje kada je reč o epidemiji.

“Nije svejedno u kojim su klasterima novozaraženi, nije svejedno kako su se zarazili. Mali broj proglasiti odmah pobedom i vezati se za tu cifru je jako opasno. To je kao požar. Kada šume gore, zamislite da, kada ste skoro ugasili požar i imate male požare lokalizovane, neko kaže ‘hajmo kući’. I najmanja vatra može rasplamsati požar. Brojke su važne za uvid, ali samo ako ih koristimo da se, na osnovu epidemioloških modela, orijentišemo kako stvari teku i uzmemo potencijal kako mogu da teku u prisustvu ili odsustvu mera koje koristimo”, naglasio je Janković.

Član Kriznog štaba ukazuje da postoji poriv da se žuri za testom a ne za pregledom, a to, napomenuo je, treba da bude obrnuto.

Kada je reč o brzim testovima, navodi da oni imaju svoju pouzdanost koja je ograničena i ne može da se koristi u situacijama kada je neophodna velika preciznost.

“Bitno je da znamo koje uzorke testiramo, sa kojom verovatnoćom da tu nađemo virus. Kad treba brzo da testiramo veliku grupu ljudi sa malom verovatnoćom, možemo da nađemo i pozitivne i negativne, ali te negativne ne smemo da isključimo”, napomenuo je Janković.

Situaciju ilustruje šahovskom terminologijom: “Ti testovi su odlični kao pešaci ako imamo lovce i topove iza njih”.