Zaljubljeni Tito: Da li je Jovanka stvarno bila “podmetnuta” Brozu kao tajni agent i šta je istina od svih mitova i lovačkih priča

0

U igrano-dokumentarnoj seriji “Jovanka Broz i tajne službe” čije prikazivanje je (ponovo) stavilo u fokus živote i sudbine jednog bračnog para koji je vodio jednu veliku zemlju, možda je dat jedan novi ugao na život Titove udovice, ali je dat i jedan novi ugao na “lik i delo” vladara Jugoslavije iz druge polovine 20. veka, što se može smestiti u rečenicu koju je u prvoj epizodi izgovorio istoričar Aleksej Timofejev i koja možda i najbolje sažima sve ono što se zna danas, posle toliko knjiga, tekstova i filmova objavljenih o njemu, a koja glasi: “Koliko je tu bilo lovačkih priča, možemo samo da nagađamo.”

Postojala je priča, recimo, da je Jovanka zapravo bila agent NKVD-a koji je podmetnut Titu. Prema knjizi “Jovanka Broz, život i tajne Titove udovice”, koju je izdao Nedeljnik, postoje najmanje dve teorije o “podmetanju” Jovanke Titu.

Složenost lika Josipa Broza, pa samim tim i njegove supruge, dala je mnogo materijala za raspredanje različitih priča – konstantno redigovanje njihovih biografija, posebno Titove, izazivalo je sumnje, pa potom otvaralo prostor za kreativne konstrukcije, a nisu odmogle ni lovačke priče. Nije malo onih, koji su, recimo, nogu u vatru stavili da je Jovanka Broz lično isprogramirala rušenje Aleksandra Rankovića.

Serija “Jovanka Broz i tajne službe” zasnovana je na arhivima tajnih službi, a na scenariju je radio Svetko Kovač, nekadašnji direktor VBA, koji je na početku karijere imao prilike da se sretne s Jovankom. Prema Kovaču, Jovanka jeste imala određeni uticaj na Tita i na njegovo donošenje odluka, ali nikada tako ključno kako se često predstavlja. Ona je, recimo u slučaju Rankovića, mogla da podgreva situaciju; jer, kakva god bila ta Titova Jugoslavija, sigurno nije bila takav cirkus pa da tako ključne događaje proizvede hir Titove žene koja je bila na krivoj nozi sa Rankovićevom suprugom.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Tomi Zdravkoviću, “Istinita priča o poslednjem boemu Jugoslavije”