Žalbe iz Kijeva: “Rusija i dalje krši prekid vatre u Donbasu”

0
(Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

(Beta) – Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je danas da Rusija jača vojno prisustvo duž ukrajinske granice u Donbasu i na Krimu i da nastavlja da krši režim prekida vatre u Donbasu.

Ukupan broj snaga duž granice u okupiranom Donbasu i na Krimu je 115.000 vojnika, uključujući 93.000 pripadnika kopnenih snaga i 22.000 pripadnika pomorske i vazdušne komponente, a kršeći prekid vatre ruska vojska je od početka godine ubila 65 ukrajinskih vojnika, a 261 vojnik je ranjen, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se i da Rusija pojačava izviđačke aktivnosti u Crnomorskom regionu, ometa međunarodni transport Crnim morem i Azovskim morem, blokirajući prolaz brodova kroz Kerčki moreuz kao i da “sprovodi sajber napade, povećava dezinformacije i seje paniku u društvu”.

“Rusija  javno preti upotrebom sile i preduzima hibridne mere za destabilizaciju političke i ekonomske situacije u Ukrajini, a glavni cilj je ubediti Ukrajinu da reši oružani sukob pod uslovima Moskve i da naruši integracije u EU i NATO”, dodaje se u saopštenju.