Zakonodavni odbor podržao Predlog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, pale i teške reči

0
Foto: Profimedia

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je glasovima većine vladin Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

Podršku predloženom zakonskom aktu dali su članovi vladajuće većine u crnogoskom parlamentu, dok su članovi iz opozicionog DF-a, Veljko Vasiljević i Milun Zogović, glasali protiv, prenele su podgoričke Vijesti.

Na predlog DF, članovi odbora su se pojedinačno izjasnili o predlogu.

Potpredsednik Vlade Zoran Pažin rekao je na sednici da ne postoji odredba u Zakonu o slobodi veroispovesti koja bilo koju versku zajednicu stavlja u podređen položaj, već je isti za sve.

Pažin je kazao da Vlada nema druge namere osim da ispuni obavezu da garantuje svima ista prava i vernicima, i oni koji to nisu.

“Predlog Zakona o slobodi veroispovijesti mora biti temeljno prerađen, pa je jedino rešenje da bude vraćen predlagaču na doradu”, kazao je poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović.

On je na sednici odbora, koji treba da utvrdi da li je taj Zakon u skladu sa Ustavom i zakonima, kazao da predlog ne može dobiti prohodnost Odbora jer ima brojne nedostatke.

Andrija Popović iz LP je kazao da će podržati predlog zakona na Odboru, navodeći da veruje da će to učiniti i ostali članovi tog tela jer je u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom.

“Imovina je Mitropolije crnogorsko primorske i tu je tačka. Sve drugo je otimačina crkvene imovine”, kazao je Veljko Vasiljević iz DF.

Marina Jočić je kazala da podržava mišljenje o ustavnosti zakona koje im je dostavljeno u petak, a za koje je kasnije saopšteno da je posledica hakerskog napada.

“Vi ste najveća okupaciona sila koja je u Crnoj Gori vladala”, kazala je Joćić.

Ona je imala kratku raspravu sa predsednicom odbora Jovankom Laličić, koja joj je skrenula pažnju da se vrati na temu.

“Vama ništa ne otimaju, a meni se otima crkva. Sram vas bilo”, kazala je Jočić.

Sveštenici i monasi predvođeni mitropolitom Amfilohijem i vladikama Joanikijem i Metodijem prethodno su se okupili ispred Skupštine Crne Gore, gde se danas održavala sednica Zakonodavnog odbora.