“Ekološki ustanak”: Zakon o vodama i političari na vlasti simbolično pušteni niz vodu kod predsedništva

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

(Beta) – Tekst novog Zakona o vodama i slike političara na vlasti ubačeni su danas u fontanu kod predsedništva na Andrićevom vencu, i tako simbolično “pušteni niz vodu”, u performansu nevladinih organizacija okupljenih u pokretu “Ekološki ustanak”.

U fontani su se našli bageri dečije igračke i makete kuća, kao simbol nelegalne gradjanje, i fotografije sadašnjeg i bivšeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, ministarki Irene Vujović i Zorane Mihajlović, novog funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića, uz povike “Niz vodu da sve Gangule odu”.

Aktivista udruženja “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta upozorio je da je nebitno da li će Vučić da potpiše ovaj zakon nedavno usvojen u Skupštini Srbije, jer će “svako ko vode, šume, vazduh i zemlju smatra svojim plenom imati posla sa gradjanima na terenu”.

“Oni se više ništa ne pitaju. Više od 30-40 organizacija se okupilo oko ‘Ekološkog ustanka’. Pozivam sve gradjane da se dižu na ustanak gde god im bilo ko takne ono što pripada svima nama. Nećemo im dozvoliti da uništavaju prirodna bogatva”, poručio je Jovanović, navodeći da su na slikama političari najodgovorniji za novi Zakon o vodama.

Kako je naglasio, to i nije zakon jer vlast nije pitala narod o onome što mu pripada već se “odrodila” i namerava da se o prirodnim bogatstvima direktno pogadja sa privatnicima.

Pravni zastupnik “Ekološkog ustanka” Danijela Nestorović je istakla da su političari, čije su slike spuštene u fontanu, prirodna bogastva koja pripadaju svima proglasili javnom svojinom kako bi neposrednom pogodbom dogovarali kome će ga i na koji način ustupiti na korišćenje.

“Zakon je usvojen po hitnom postupku, nije pitan narod. Ovim činom smo pokazali da narod želi da se pita i da odlučuje o svojim prirodnim bogatstvima”, rekla je Nestovorić, navodeći da Vučić neće potpisati zakon ako ima imalo savesti.