“Zaključci Radne grupe za zaštitu vazduha su uvreda za građane Srbije…”

0
BETAPHOTO/NARODNA STRANKA/MO

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da su zaključci Radne grupe Vlade Srbije za zaštitu vazduha “uvreda za građane Srbije” i još jedan dokaz da vlast namerava da ovaj problem i dalje gura pod tepih, umesto da ga rešava.

“Osnovni nalaz radne grupe da je zagađenje ‘nešto iznad proseka godine’ samo potvrđuje da je vazduh i dalje neprihvatljivo zagađen, jer je vazduh u Srbiji poslednjih deset godina prema zvaničnim podacima u trećoj, najlošijoj kategoriji”, rekao je Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Jovanović je istakao da Radna grupa, umesto da se fokusira na najveće zagađivače, poput termoelektrana, kao rešenje predlaže subvencije za električne automobile, što je “dobra, ali marginalna mera”.

“U Norveškoj, koja je svetski lider po tom pitanju, samo je 10 odsto automobila na električni pogon. Ovo pokazuje da Vlada Srbije i dalje namerava da odgovornost i trošak za zagađenje svali na građane, umesto da se bavi najvećim zagađivačima i energetskim sektorom koji je u državnom vlasništvu”, naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da vladini navodi o pošumljavanju i pretvaranju Beograda u “smart siti” deluju “cinično i komično”, jer vlast sistematski uništava zelene površine i proizvodi gužve i zastoje u prestonici, što je sve doprinelo većem zagađenju.

“I dalje ne pominju ništa o ugrađivanju filtera, merama energetske efikasnosti, kao ni o sredstvima koja bi bila usmerila na podsticanje korišćenja biomase”, naveo je Jovanović.

On je ocenio da vlast nije “ni spremna ni kadra” da se izbori sa problemom zagađenja i da je jedino rešenje da opozicija i građani “zajednički i u kontinuitetu vrše pritisak kako bi se ipak nešto promenilo”.

(Beta)