Zakletva novih poslanika, protesti, gađanje jajima: Konstitutivna sednica Skupštine Srbije

0
Foto Beta

Polaganjem zakletve narodnih poslanika konstituisan je novi, 12. saziv Skupštine Srbije.

Predsedavajuća na konstitutivnoj sednici, najstarija poslanica Smilja Tišma, prethodno je konstatovala da je verifikaciona komisija sačinila izveštaj o sprovedenim izborima.

Predsednik komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrđivanje mandata svim narodnim poslanicima.

Prisutni poslanici kojih je na početku sednice bilo 198, položili su i potpisali zakletvu koja glasi: “Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista “Aleksandar Vučić- Za našu decu”.

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Najveće opozicione partije bojkotovale su parlamentarne izbore i ovakav sastav skupštine smatraju nelegitimnim.

Konstituvna sednica novog 12. saziva Skupštine Srbije je počela uz intoniranje himne “Bože pravde”, špalir garde na ulazu u Dom Narodne Skupštine, ali i demonstracija ispred glavnog ulaza.

Predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je prvu sednicu u 12. sazivu za 3. avgust, dan pre isteka roka za verifikaciju mandata koji je najviše 30 dana od proglašenja rezultata parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine.

Prva tačka dnevnog reda današnje sednice je bila potvrđivanje mandata narodnih poslanika.

U ponedeljak se očekuje izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

Jajima na zgradu Skupštine

Učesnici protesta ispred Doma Narodne skupštine Srbije gađali su jajima i paradajzom zgradu Skupštine, u trenutku kada su videli da poslanici izlaze iz nje.

Policija je nastojala da piše kaznu lideru Pokreta Dosta je bilo Saši Raduloviću, jer je zaustavljen saobraćaj ispred skupštine, skupom na koji je pozvao.

Međutim, od toga je odsutala kada su okupljeni potrčali ka ogradi ispred zgrade Skupštine.

Policija je odvela jednog demonstranta kroz Pionirski park, koji je prethodno skandirao služeći se megafonom.

On je uzvikivao “Vućiću Šiptaru platićeš izdaju” i “Ne damo Kosovo”.

Radulović: Policija me sprečila da dođem

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je jutros da ga je policija sprečila da prisustvuje protestu ispred Doma Narodne skupštine Srbije, ali je ipak stigao na taj skup.

On je, nedaleko od zgrade Skupštine, kod Trga Nikole Pašića, rekao novinarima da današnji saziv Parlamenta “falsifikovan, kao i izbori”.

Nekoliko desetina građana okupilo se ispred zgrade Skupštine, uglavnom nisu nosiili maske i nisu poštovali mere držanja distance.

Radulović je ranije pozvao na protest i rekao da je cilj da se “blokraju falsifikovani poslanici da konstituišu falisfikovanu skupštinu”.

Okupljeni ispred Skupštine su koristili pištaljke i uzvikivali – “lopovi” i “nećete još dugo”.

Oni su nosili i transparente sa natpisima “Ua, Vučićeve sluge” i “Ua, lažni poslanici”.

Šta je policija našla kod Srđana Noga u gepeku?

Na protest ispred zgrade Skupštine Srbije pozvao je preko društvenih mreža i bivši poslanik Srđan Nogo, pozivajući građane da dođu sa paradajzom, jajima, balonima sa bojom i pejntbol puškama.

Kako javlja Blic, policija je u centru Beograda zaustavila automobil Srđana Noga, dosadašnjeg poslanika u Skupštini Srbije, koji se zaputio ka Narodnoj skupštini sa gepekom krcatim kesa sa pejnt-bol puškama i pirotehničkim sredstvima…

Nogo je još pre nedelju dana najavio da neće dozvoliti današnje konstituisanje novog saziva Skupštine i pozvao lidere i simpatizere opozicije da dođu na puškaranje na buduće poslanike.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/
https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/