Zakerberg hoće sopstvenu valutu: Fejsbuk uvodi kripto novac

1
Foto: Profimedia

Kompanija Fejsbuk planira da lansira sopstvenu kriptovalutu i sistem digitalnog plaćanja u desetak zemalja do 2020. godine, piše BBC.

Fejsbuk će do kraja godine da započne testiranje kriptovalute interno nazvane Global Coin, a sve će da bude poznatije ovoga leta. On je još prošlog meseca razgovarao s guvernerkom britanske centralne banke Markom Karnijem o rizicimam i prilikama koje sa sobom nosi lansiranje digitalne valute. Oni pregovaraju i sa kompanijama za prenos novca, uključujući Western Union, da bi utvrdili što jeftinije i brže načine slanja i primanja novca za građane bez bankovnog računa.

Navodno pregovaraju i s brojnim internet trgovcima kako bi ih podstakli da prihvate Fejsbukovu valutu kao sredstvo plaćanja u zamenu za niže transakcije. Nedavno je i američki Senat tražio od Zakerberga da objasni kako će valuta da funkcioniše i kakvu zaštitu će da nudi potrošačima i za podatke.

1 KOMENTAR

  1. Možda će biti bolje i brže.Ja sam za svaku korisnu novinu.Novi ljudi,nov novac i nov način plaćanja.Sve što je dobro,vredno je.Što se tiče mene,ja sam ZA !

Comments are closed.