“Zakažite pregled, rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme”: Ministarka Mihajlović povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

1
Foto Vladimir Živojinović za Nedeljnik

(Beta) – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je danas, povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, sve devojke i žene da idu na redovne preventivne preglede.

Mihajlović je u pisanoj izjavi navela da u proseku godišnje 4.600 žena oboli od karcinoma dojke a 1.600 umre, kao i da svaka osma žena tokom života oboli od te maligne bolesti.

“Verujem da sve poznajemo ili imamo u porodici nekoga ko je oboleo ili preminuo zbog raka dojke. Ako odlazimo redovno na preglede, jednom godišnje, možemo da sačuvamo svoje živote, zbog sebe, svoje dece i naših bližnjih. Rak dojke ne sme da bude tabu tema”, ukazala je Mihajlović.

Ona je u saopštenju dodala da o važnosti prevencije i redovnih pregleda mora da se razgovara svakog dana, ali i o činjenici da, je ta vrsta karcinoma izlečiva ako se otkrije na vreme.

1 KOMENTAR

  1. U Smederevu je NEMOGUĆE zakazati ultrazvuk dojki ili mamografiju, sa već dobijenim uputom od onkologa. Tako je već godinu dana. Mojoj majci su otkazali zakazan pregled prošle godine u martu. Išla je ponovo kod lekara da bi dobila novi uput, jer joj je prethodni istekao. Uskoro će i drugi uput da prestane da važi. Pregled su ranije zakazivali tako što su pacijentkinje sestre pozivale telefonom, jer ih stave na listu čekanja. Toga sada nema. Sestre kažu da NEMA termina i da ne znaju kada će ih biti. Kako održati prevenciju bolesti u Srbiji?

Comments are closed.