Zakazana hitna sednica Saveta UN za ljudska prava o Belorusiji

0
Beta - Tut.by via AP

(Beta) – Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bečele zatražila je od Belorusije da sprovede istragu o navodima o torturi pripadnika snaga bezbednosti nad demonstrantima, a Savet UN za ljudska prava zakazao je za petak hitnu sednicu o situaciji u Belorusiji, na zahtev Evropske unije.

“S obzirom na obim i broj, svi navodi o torturi i ostalim oblicima zlostavljanja od snaga bezbednosti trebalo bi da budu dokumentovani i ispitani kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde”, izjavila je danas visoka komesarka na otvaranju 45. zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Odluka da se organizuje hitna debata Saveta UN za ljudska prava doneta je nakon glasanja. Ukupno 25 zemalja je glasalo za, dve zemlje su bile protiv, a 20 je bilo uzdržano.

U Belorusiji od 9. avgusta traju masovni protesti zbog spornih predsedničkih izbora na kojima je ponovo izabran Aleskandar Lukašenko. Veliki broj osoba je uhapšen na demonstracijama u Minsku i širom zemlje, a hapšenja prate navodi o brojnim slučajevima torture.

Visoka komesarka UN za ljudska prava je takodje pozvala na “hitnu i temeljnu akciju u borbi protiv sistemskog rasizma” u SAD. Podsećajući na nedavna ubistva Afroamerikanaca u policijskim intervencijama, ona je rekla da izostanak odgovornosti za brojna prethodna ubistva ukazuje na težinu krize, javlja AP.

Ona je ukazala da je obavezivanje SAD na reforme nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u maju u Mineapolisu “treba da se poklopi sa stvarnim promenama kako bi se stvorilo okruženje u kojem Afroamerikanci osećaju da ih organi reda i države štite”.

Komesarka Bačele je takođe kazala da prati posledice zakona o nacionalnoj bezbednosti u Kini, sa fokusom na Hongkong gde su od jula meseca podignute optužnice protiv najmanje 20 osoba na osnovu spornog zakona.

“Vlasti Hongkonga stalno tvrde da cilj zakona nije da negativno utiče na mirno uživanje ljudskih prava stanovnika Hongkonga. Zato ohrabrujemhongkonške vlasti da pažljivo prate sprovođenje zakona od strane policije i sudova i da preduzmu korake za njegovu reviziju kao odgovor na sve negativne posledice koje bi mogao da ima po ljudska prava”, rekla je komesarka.

Mišel Bačele je takođe osudila “kontinuiranu represiju nad LGBT” osobama i aktivistima u Poljskoj.