Zakazan sastanak opozicije Šri Lanke radi dogovora o novoj vladi: “Nadamo se da ćemo postići konsenzus”

0
EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

(Beta-AP) – Predstavnici opozicionih političkih stranaka Šri Lanke sastaće se danas radi dogovora o novoj vladi, dan pošto su predsednik i premijer zemlje ponudili ostavke posle višemesečnih političkih previranja.

Demonstranti koji su juče upali u predsedničku palatu i kancelariju premijera proveli su tamo noć i poručili da će ostati dok lideri i zvanično ne podnesu ostavke.

Opozicioni poslanik M. A. Sumantiran rekao je da bi sve opozicione stranke zajedno mogle lako da okupe 113 članova potrebnih za većinu u parlamentu posle čega bi zatražili od predsednika da proglasi novu vladu a zatim podnese ostavku.

On je rekao da se stranke nadaju da će danas postići konsenzus.

Ako i predsednik i premijer podnesu ostavke, predsednik parlamenta Mahinda Japa Abejvardena će preuzeti funkciju privremenog predsednika, prema ustavu.

Hiljade demonstranata u glavnom gradu Kolombu uletele su juče u dobro utvrđenu rezidenciju predsednika.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci veselih demonstranata kako se kupaju i skaču u bazen. Neki su kuvali čaj ili koristili teretanu, dok su neki davali saopštenja iz konferencijske sale zahtevajući da predsednik i premijer odu.

Portparol vlade Mohan Samaranajake rekao je da nema informacija o kretanju predsednika.

Šri Lanka je pogođena ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština, od hrane, goriva, lekova i plina do toalet papira i šibica.

Premijer je krajem juna izjavio da je privreda te zemlje “potpuno propala”.