Doktor matematičkih nauka sa Sorbone bio je i jedan od velikih srpskih prosvetitelja: bio je profesor Beogradskog univerziteta (i kada se zvao Velika škola), dekan Filozofskog fakulteta, član Srpske kraljevske akademije… Bio je i ribarski majstor, sa položenim ispitom, i znao je da kaže da bi sve diferencijalne jednačine zamenio za jedan dan na reci.

No i na samom početku dvadesetog stoleća, Alasa je bio glas da je malo čudan, kao i svi matematičari, valjda.

„Ima nekoliko dana kako mi je otac nagovestio da će uskoro stići i profesor, koji će mi davati časove iz matematike. To je matematičar svetskog glasa, profesor Univerziteta Mihailo Petrović, koji je završio studije u Parizu, doktorirao i na fizici i na matematici, i ima nebrojene radove. Sada je na nekom kongresu svetskih matematičara u Evropi i čim se vrati, počećemo da učimo. Kako kaže otac, profesor je malo nastran i živi za matematiku. ‘Moraš dobro paziti’, rekao je otac, ‘čudan je to čovek. U stanju je da napusti časove i da te ostavi“, prisetiće se Đorđe u memoarima.

Izgleda da je mladog kraljevića impresioniralo to što veliki profesor nije baš mario za protokol, niti izgledao kao da mu je neka velika čast što treba da podučava budućeg srpskog vladara.

„Zaista je nastran“, bila je jedna od prvih misli princa Đorđa kada je video to „matematičko čudo, omanjeg čoveka, živih, malo nervoznih pokreta, malo zbunjen i nekako odsutan.“

„Posle ujaka Mirka niko nije umeo ovako da me zabavlja“, bila je druga misao princa Đorđa.

Prijateljstvo, a svakako odnos koji nadilazi profesora i đaka, stvoreno je još istog dana. U godinama koje će uslediti, Mihailo Petrović Alas postaće intimus, vrlo često i jedini, Đorđa Karađorđevića.

A šta je bolje, za dvojicu muškaraca, nego da prijateljstvo potvrde u ribolovu?

Uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 23. januara, na poklon se dobija knjiga o princu Đorđu Karađorđeviću, četvrto izdanje iz hit edicije “Senke nad Balkanom”

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.