Predsednik SAD Donald Tramp je više puta istakao da ne postoji osnova za impičment u slučaju njegovog navodnog pritiska na ukrajinskog predsednika Zelenskog da mu pomogne u političkoj odmazdi prema Džou Bajdenu, i da tu nije bilo nikakve političke trgovine za šta ga protivnci optužuju. Ali, izgleda da postoje tekstualne poruke njegovih ličnih predstavnika koji govore drugačije.

Kako piše Njujork Tajms, izaslanici koji su predstavljali Trampa su tražili način da iskoriste poziciju i snagu koju daje kabiunet američkog predsednika kako bi naveli Ukrajinu da pokrene željenu istragu. Oni su, kako se tvrdi, jasno stavili do znanja ukrajinskim zvaničnicima da poziv u Belu kuću zavisi od njegove posvećenosti pomenutim istragama.

To bi se moglo tumačiti kao politička trgovina, što Donaldu Trampu komplikuje poziciju u slučaju potencijlanog impičmenta.

Kako piše Njujork Tajms, jedan visoki američki diplomata u Ukrajini je otišao i korak dalje, i posumnjao da je „trgovina“ podrazumevala i odmrzavanja 391 miliona dolara američke pomoći.

Sadržaj tekstualnih poruka koje je dostavio Kurt Voker, bivši specijalni izaslanik u Ukrajini, mogle bi da oblikuju dalji nastavak istrage o impičmentu. Poruke pokazuju da je Trampov tim jasno stavio do znanja ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, uoči čuvenog razgovora sa Trampom 25. jula, da bi morao da se složi sa otvaranjem istrage da bi se potvrdila obećana poseta Beloj kući koja je bila odlagana dva meseca.

„Čuo iz Bele kuće – pretpostavljam da će predsedik Z ubediti Trampa da će istražiti / šta se dogodilo 2016, i zakucaćemo datum posete Vašingtonu“, napisao je Voker poruku Andreju Jermaku, savetniku ukrajinskog predsednika u 8:36 ujutru, na dan kada će doći do telefonskog razgovora dvojice predsednika.

Tramp je u razgovoru sa Zelenskim „zatražio uslugu“ da se istraže ukrajinski napori da se pomogne demokratama na izborima 2016. godine i pritiskao je Zelenskog da se otvori istraga protiv Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Posle razgovora, Jerma je pisao Vokeru da je razgovor dobro prošao.

„Predsednik Tramp je predložio da se izabere odgovorajaući datum. Predsednik Zelenski je izabrao 20, 21 i 22. septembar za posetu Beloj kući. Hvala još jednom za pomoć“.

Istraga koja se pred Kongresom vodi tek se zahuktala. Do sada je ispitan samo jedan svedok, a to je Voker i već su otkrivene informacije koje značajno mogu da ugroze pozicije Donalda Trampa.

Komentar(1)

  1. Steva
    4. oktobra 2019. 23:00

    Kada cete vise da se ostavite prepisivanja iz drugih medija i pocnete da malo sami istrazujete i pisete originalne tekstove? Ako ne to bar se potrudite da proverite informacije pre nego sto ih prepisete. Samo zato sto informacija dolazi iz nekih tamo nekada davno renomiranih izvora ne znaci da su istinite. NYT je poznat u proteknlih 7 - 8 godina kao izuzetno politizovan izvor mahom laznih vesti. Svi ali apsolutno svaki clanak o Donaldu Trampu bez obzira da li je plasiran kao vest ili kolumna licnog stava je izuzetno neprijateljski, tendeciozan i vrlo cesto i prenosi potpuno lazan sadrzaj. Ovo je istina takodje za Washington Post, CNN, MSNBC i vecinom CBS i ABC TV mreze. Ne zaboravite kako su svi ti mediji izvestavali o Srbiji i srbima kada procenjujete njihovu objektivnost. Tramp je daleko od savrsenong ali nije ni izbliza ono za sta ga optuzuju. Covek je resio da ocisti mocvaru i mocvara ga napada nazad. Ne zaboravite da je on naspram i protiv Klintonovih kao i mogih drugih koji su Srbiju i srbe proglasili za genocidne monstrume. On se covek bori kako god moze i ume protiv zaostataka tzv. duboke drzave zaostale iza Obame, Busa i Klintonovih sto i nama ide u korist...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.