Zahtevi za ostavku čitave vlade, izborne krađe, skuplje cene karata za metro…: Talas protesta širom planete, od Libana do Čilea

0
Foto: Tanjug/AP

Počelo je u Hong Kongu, prelilo se na Kataloniju, na Čile, Liban, Boliviju, na čitavu planetu. Talas protesta građana nezadovoljnih načinom na koji su vođene njihove zemlje, mogao bi da nastavi da se širi, kažu stručnjaci i naglašavaju da nas iza zime možda čeka “latinoameričko proleće”.

Demonstranti su se vratili na ulice Čilea, nezadovoljni ekonomskim ustupcima koje je najavila vlada u pokušaju da umiri građane posle nasilja koje se dogodilo u toj zemlji.

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera rekao je da koraci koje će vlada preduzeti neće moći da ispune zahteve mnogih u zemlji od 18 miliona ljudi.

Pinjerova administracija bori se sa neredima koji su počeli u petak zbog povećanja cena gradskog prevoza. Bila je to samo inicijalna kapisla koja je pokrenula buru nezadovoljstva socijalnim uslovima života u toj zemlji.

Najmanje 18 osoba je poginulo od kako su nemiri počeli.

Kod severo-istočnog komšije, u Boliviji, situacija je nešto bolja, ali protesti se nastavljaju.

Nakon održanih predsedničkih izbora na kojima je predsednik Morales ponovo pobedio, izbili su protesti jer je ključni opozicioni kandidat odbio da prihvati rezultate izbora.

Morales je optužen za manipulaciju izbornim rezultatima, a nezadovoljni građani protestuju širom Bolivije.

Za razliku od Čilea, bilans tragičnih događaja je mnogo niži, a ali je mnogo ljudi uhapšeno zbog vandalizma, pa je uvedeno vanredno stanje.

Libanski predsednik Mičel Aoun rekao je u četvrtak da je spreman za dijalog sa demonstrantima kako bi se zemlja spasila od kolapsa i sugerisao je mogućnost “preusmeravanja vlade”, prenosi Rojters.

Liban je takođe zemlja koju su paralisali protesti nezadovoljnih građana. Oni izražavaju ogorčenost prema vladajućoj eliti koju smatraju korumpiranom.

Protesti su započeli prošle sedmice, uprkos najavljenim reformama koje za cilj imaju ublažavanje nezadovoljstva i pridobijanje novčane pomoći stranih donatora.

Aoun je tokom televizijskog obraćanja obećao borbu protiv državne korupcije za koju je istakao da ih je “pojela do kostiju”, poručivši demonstrantima da njihov “glas neće biti izgubljen”.

Možda i najveći problem koji su izazvali protesti u Libanu jeste to što su banke zatvorene već šesti dan zbog, a to izaziva strah od toga da će doći do nestašice gotovog novca.