“Zagađenje vazduha, savet prvi: Ne diši duboko…” – Čitajte u Nedeljniku

Istraživali Dimitrije Đurić i Ana Mitić, piše Zorica Marković

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Srbija kao država u XXI veku nije prošla i kroz ekološku tranziciju. Mi i danas sebi dozvoljavamo da nam kvalitet vazduha u Beogradu zavisi od košave ili da stepen zagađenosti u Pančevu zavisi od takozvane “banatske ruže vetrova”. Zbog toga je pitanje kvaliteta vazduha problem koji nije nastao pre sedam dana i koji će se nastaviti u budućnosti, kažu stručnjaci s kojima je Nedeljnik razgovarao o temi koju smo, nažalost, svi doslovno videli.

Svi oni koji misle da je živeti u Srbiji pravi izbor kad imaš para, neka se zamisle još jednom pošto pogledaju najnovije izveštaje o stanju kvaliteta vazduha, bio je jedan od komentara na društvenim mrežama povodom crvenog alarma koji nam se svima uključio otkako svakodnevno pratimo izveštaje koji kažu da je naš O2 “zagađen” ili “vrlo zagađen”.

Zabrinutost je opravdana jer “vazduh je zajednički matriks za sve, bogate i siromašne, muškarce i žene, decu i starije”, kako je objasnio fizikohemičar Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Celu analizu stručnjaka sa fakuteta i instituta o kvalitetu vazduha, kao i sve brojke i to kako čuvene čestice PM utiču na naše zdravlje pročitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 31. oktobra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici