Zaev: Strateško partnerstvo umesto članstva u EU za nas je neprihvatljivo

1
Profimedia

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da nije prihvatljiva ideja da njegovoj zemlji umesto članstva u Evropskoj uniji bude ponuđeno strateško partnerstvo, prenosi N1.

“Za našu zemlju ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva u EU”, rekao je Zaev u intervjuu Televiziji Alsat M.

Pitanje “pratnerstva” aktuelizovao je Emanuel Makron istakavši da bi nekim kandidatima za članstvo trebalo ponuditi strateško partnerstvo.

Zaev je rekao da veruje da će Makron poslati ohrabrujući signal da proces evrointegracija njegova zemlja treba da započne kako je dogovarano.

“Taj signal ne treba meni. To će biti signal za naš narod. Da zadržimo i da održavamo motivaciju. Tu motivaciju moramo da zadržimo i zbog podrške 27 zemalja članica EU koje su imale kristalno jasan stav da smo zaslužili otvaranje pregovaračkog procesa”, rekao je Zaev.

Povodom informacije da postoji inicijativa Italije da pitanje Severne Makedonije vrati na dnevni red EU već u novembru na Savetu za opšte poslove, Zaev je rekao da je dobio poziv italijanskog premijera Đuzepea Kontea da se sastanu 29. oktobra i razgovaraju o toj inicijativi.

1 KOMENTAR

  1. То је одлична ствар и не би требало олако да се одричете тога. И Србија би требало да уради исто. Задржала би све своје билатералне уговоре, а остала у вези са унијом, а Косово више не би могло да буде предмет уцена. Једино што би неки “министри” и министарство постали сувишни, али бисмо тиме само уштедели.

Comments are closed.