Zaev: “Nismo daleko od dogovora sa Bugarskom, drago mi je što priznaju makedonski jezik kao našu realnost…”

0
Profimedia

(Beta) – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da nije daleko dogovor sa Bugarskom i da veruje da će biti postignut do predstojećeg Saveta ministara EU.

“Nismo mnogo daleko od dogovora. Verujem da ćemo se do drugog Saveta ministara EU, 8, 9. ili 10. decembra, sastati ja i (premijera Bugarske Bojko) Borisov, a verujem i da će naše radne grupe, koje kontaktiraju intenzivno, stvoriti i atmosferu za to”, rekao je Zaev novinarima.

Kako je istakao, Severna Makedonija radi sve što je neophodno da postigne rešenje za otvorena pitanja sa Bugarskom.

“Treba da imamo dobru volju i da gledamo pozitivno i da imamo projektovanu budućnost pred nama. Normalno, razvijaju se ideje, razmatraju se razne varijante u duhu digniteta i dostojanstva dva prijateljska naroda, kako bi se pronašlo rešenje sa ugrađenim evropskim vrednostima”, rekao je premijer Severne Makedonije.

Na pitanje o čemu Skoplje razgovara sa Sofijom, on je rekao da se ne radi o ustupcima, već o rešenjima koja zadovoljavaju obe strane.

“Svakako, želim da istaknem da mi je drago što Bugarska priznaje makedonski jezik i makedonski identitet kao našu realnost, a verujem da će se kroz te formulacije naći i rešenja, svakako pazeći jedni na druge kao strane u dogovoru. Tako rade prijatelji i verujem da ćemo pokazati još jednom da smo veliki prijatelji”, rekao je Zaev.

Bugarska na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500