Zaev: “Gruevski je u gepeku pobegao iz Makedonije”

0
Foto: Tanjug-AP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da vlast zna kako je bivši premijer Nikola Gruevski pobegao i dodao da je u Albaniju odvezen u prtljažniku automobila.

“Gruevski se liftom spustio u podrum zgrade i tamo se sakrio u prtljažnik automobila, kojim je izveden iz zemlje. U Albaniji ga je čekalo drugo, mađarsko diplomatsko vozilo”, rekao je Zaev u intervjuu za nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung.

Na pitanje zašto je potraga za Gruevskim počela tek u ponedeljak kada je u zatvoru trebalo da se pojavi u petak, Zaev je rekao da su takva pravila za osuđenike u njegovoj zemlji.

“U našoj zemlji je uobičajeno da kriiminalci koji su pozvani u petak da se jave na odsluženje kazne vikend provedu kod kuće. Nismo to mogli da promenimo samo za Gruevskog”, rekao je premijer Severne Makedonije.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je 11. novembra prošle godine pobegao u Mađarsku da bi izbegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne. U Budimpešti je u kratkom roku dobio politički azil.

Gruevski je optužen u još četiri sudska postupka koje protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore za kriminal u vreme dok je bio premijer, od 2006. do 2016. godine.