Zaev: “Bugrskoj smo ponudili da čuva naše nebo, to je još jedan dokaz da nemamo pretenzije…”

0
Profimedia

(Beta) – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je Bugarskoj ponuđeno da, pored Grčke, bude druga zemlja NATO koja će kontrolisati makedonsko nebo.

Na onlajn konfereneciji za novinare povodom 100 dana vlade, on je rekao da je to još jedan dokaz da Severna Makedonija nema terotorijalne pretenzije prema Bugarskoj, za šta često stižu optužbe iz te susedne zemlje.

“Dodatno smo potvrdili da nemamo teritoraijalne pretenzije time što smo izabrali Bugarsku da bude druga zemlja koja će, u skladu sa NATO kriterijumima, da štiti makedonsko nebo”, rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je dodao da su za zaštitu neba u okviru NATO ponude dali i Italiji i Turskoj, ali da im je “prijateljski objašnjeno da Severna Makedonija pored južnog suseda Grčke ima i drugog suseda koji je član Alijanse i koji ispunjava uslove”.

Bugarski premijer Bojko Borisov je na sastanku sa specijalnim izaslanikom vlade u Skoplju Vladom Bučkovskim, 11. decembra, rekao da od Severne Makedonije očekuje garancije da nema pretenzija na teritorijalni integritet Bugarske, ni na postojanje makedonske manjine u toj zemlji.

Zaev je istakao da skraćeno ime njegove zemlje Severna Makedonija ne predstavlja teritorijalnu pretenziju na istoimeni deo Bugarske, kao što smatra bugarski politički vrh i traži da se u EU koristi dugačko ime zemlje, već da je “isto kao i (dugo ime) Republika Severna Makedonija i da se odnosi na aktuelne političke i geografske granice i međunarodno prihvaćeno ime zemlje”.

Zaev je istakao da se Severna Makedonije nije mešala, niti će se mešati u unutrašnje stvari drugih država, uključujući i manjinska prava.

“Nije na državama da se mašaju u svari koje se tiču građana druge države, jer je to međunarodno uređeno. Deo Dogovora o prijateljstvu i dobrususedstvu sa Bugarskom je međusobno recipročno nemešanje u unutrašnje stvari, uključujući i manjinska prava”, rekao je Zaev.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500